• Ketos




Ketos

Ketos är ett metaboliskt tillstånd som uppstår under fasta eller vid ett lågt kolhydratintag. För att fungera tillfredställande behöver vår hjärna energi i form av glukos som finns i kolhydrater. När vi inte får i oss tillräkligt med kolhydrater använder kroppen istället fettreserverna som energikälla. Fettvävnaden omvandlas till fettsyror. Fettsyrorna omvandlas därefter till ketonkroppar i levern och ersätter glukos som energi till hjärnan och musklerna.



En biprodukt i denna omvandling är bland annat aceton som känns i utandningsluften. Det är detta som gör att många i ketos anses har dålig andedräkt.

För att hamna i ketos ska man äta mellan 460-800 kalorier per dag (VLCD-diet). Det finns ett flertal sätt att kontrollera att man hamnat i ketos. Bland annat kan andedräkten dofta aceton och man får en lätt bismak i munnen. Ens allmäntillstånd brukar förbättras och eventuella hungerskänslor brukar försvinna. Om man är osäker på om man är i ketos finns det speciella stickor att köpa på apoteket.

Det är högst individuellt hur lång tid det tar innan man hamnar i ketos men vanligtvis uppstår det inom 3-7 dagar då man har ett kaloriintag på 460-800 kalorier per dag (VLCD-diet). Man rekommenderas inte att äta en VLCD-diet i mer än tre veckor. Då finns risk att kroppens metabolism hamnar i svältläge och viktnedgången avstannar.


Att mäta ketoner

Det finns nu överkomliga hemmamätare för blodketoner. Efter ett stick i fingret kan du på några sekunder få veta hur stor mängd ketoner du har.

Blodketoner mäts i första hand fastande på morgonen. Här är en guide för att tolka resultatet:

Under 0,5 mmol/L räknas inte som ketos. Här har du långt ifrån maximal fettförbränning.

Mellan 0,5-1,5 mmol/L räknas som begynnande ketos. Du får bra men inte maximal effekt på vikten.

Runt 1,5 – 3 mmol/L kallas optimal ketos och rekommenderas för maximal viktminskning.

Värden på över 3 mmol/L är erfarenhetsmässigt onödigt, det vill säga ger varken bättre eller sämre vikteffekt än att ligga mellan 1,5 – 3. Högre värden kan ibland också tyda på att du inte får i dig tillräckligt med mat. Hos typ 1-diabetiker kan det bero på svår insulinbrist, se nedan.

Urinketoner

Du kan också mäta dina ketoner på mer gammeldags vis med urinstickor (receptfritt på apotek). Urinstickor ger osäkrare mätningar av flera skäl och kan inte rakt av jämföras med ovanstående rekommendationer. Dock är urinketonstickorna betydligt billigare.

 



KONTAKT: 
Telefon:  073-687 21 50       
E-mail: info@qi-niken.se

Bankgiro: 225-0249

ÖPPET:
Webshop: Alla dagar & dygnet runt
Butik: Boka tid 
Klinik: Boka tid 
Skicka ett mail om du har några frågor!

BESÖKSADRESS: Hågavägen 188

 

Välkommen !

Hemmamätare för blodketoner