457_1394539622
 • Honung

Honung

loading...

Honung har under tusentals år använts i läkekonsten mot mängder av åkommor. Än idag upptäcks nya användningsområden.

 • Honung innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter och många fler nyttiga ämnen.
 • Honung smakar mer än socker och har ett lägre GI.  
 • Honung är därför alltid ett bättre alternativ till socker.

Antioxidanter i honung
I en undersökning studerade forskarna blodet från 25 män mellan 18 och 68 år under fem veckor. Det visade sig att fyra teskedar honung blandat med vatten höjde nivåerna av antioxidanter i blodet.

Antioxidanter tros kunna förebygga allvarliga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Mängden antioxidanter i honung är emellertid inte särskilt hög och bör ses som ett komplement till en kost rik på antioxidanter från många olika livsmedel.

Vitaminer och mineraler i honung
Näringsämnena i honung varierar men all honung innehåller vitaminer och mineraler. Honung är en god källa till C-vitamin och innehåller små mängder av järn, koppar, mangan, kalcium, kalium, natrium, fosfor och magnesium.

Hostmedicin med honung
Honung används traditionellt som en lindrande behandling vid förkylning, hosta och halsont Honung är en gammal huskur mot hosta vars goda effekt många upplevt. I en studie jämfördes behandling av hosta hos barn med honung mot läkemedel respektive ingen behandling. Honung gav bäst effekt: Blanda honung med lite varmt vatten och gurgla. Honungen lindrar smärtan och kanske kan motverka infektionen.

Honung i traditionell indisk läkekonst - Ayurvedic
Honung är en vanlig ingrediens i den traditionella indiska läkekonsten, ayurvedic. Enligt denna bör honung inte upphettas före tillagningen. Detta tros göra honungen mindre nyttig och ibland rent av olämplig för kroppen.

Mer nyttigt från bin
Fler nyheter om nyttigt bin producerar: Propolis (bikitt) skyddade tävlingscyklister mot hög värme Honungsdagg innehåller fler antioxidanter än honung

 • Närproducerad honung

Den närproducerade honungen, kan biodlaren i din kommun, garantera är den bästa kvalitén på honung. Den varierar i smak beroende på växter i området etc. Även färgen och konsistensen varierar. Honungsälskaren kan känna hur smaken varierar. Närproducerad honung gynnar också pollineringen i ditt närområde.

 • Äkta naturlig råvara

Honung är en ren naturprodukt och får inte kalla sig honung om den framställs på kemisk väg. Honung är en bristvara och beror på hur skörden och vädret slår varje år. Honung är inte likt marmelad, som består utav flera sammansatta råvaror, utan tas i sin naturliga form direkt ifrån bikupan och helt utan tillsatser.

Fördelarna med honung i maten

 • Honung är dubbelt så sött som socker. Räkna med att 1/2 dl honung ersätter 1 dl socker. Recept som innehåller 2 dl socker kan man byta ut 1 dl av sockret mot 1/2 dl honung. Minska ugnstemperaturen med 10-20° eftersom honung har en lägre brännpunkt än socker.
 • Honung tillför inte bara smak utan lyfter även fram och balanserar de övriga ingredienserna i maten.ung fungerar som förtjockningsmedel i såser, dressingar, marinader mm.
 • Honung bevarar fukten i maträtterna och förlänger hållbarheten av bakverk.

Istället för att använda decilitermått för fast honung är det lättare att väga den, se jämförelse av volym och vikt nedan. För enklare hantering kan man även smälta fast och krämig honung.

Honungens volym/vikt
1 dl honung = 140 g
1 msk honung = 20 g
1 tsk honung = 7 g
100 g honung = 0,7 dl

Ersätt socker med honung  - 1 dl socker = 1/2 dl honung 
 

Tips: Ont i halsen?

Ta en tesked med 50/50 pressad citron och honung, lindrar och stärker immunförsvaret.

Honung som medicin?
Forskare vid Lunds universitet har hittat 13 olika sorters nyttiga mjölksyrabakterier i vild honung. För första gången har forskargruppen nu kunnat visa att mjölksyrabakterier finns i vildhonung från många olika delar av världen. En av bakteriestammarna som hittades var till och med gemensam hos alla bin.

Upptäckten av mjölksyrabakterier i honung gjorde forskarna redan 2004. Sedan dess har det pågått ett arbete med att kartlägga vilka bakteriestammar som finns i vildhonung, och vilka bakteriedödande ämnen som de frigör.

Manuka honung snarlik den svenska ljunghonungen
I dag ökar honungens medicinska användning på grund av det tilltagande problemet med antibiotikaresistens.  
I Lantbrukets Affärstidning skriver man att, Manuka honung och Ljunghonung (hösthonung) har samma effekt för hälsan. Den svenska Ljunghonungen är lika bra som Manuka honung som kommer från manuka trädet.
I en brittisk studie har honung visat sig kunna hämma en speciell streptokockbakterie som kan orsaka sjukdomar som halsfluss, barnsängsfeber och blodförgiftning.

Manuka honung importeras främst från Nya Zeeland och Australien men nu har den svenska motsvarigheten Ljunghonung påvisats vara precis lika medicinskt verksam.
Tidigare har forskarna har undersökt vad som gör att honung kan ha samma effekt som antibiotika och konstaterar att det handlar om mjölksyrabakterierna som finns i biets mage. Att honung har flera hälsosamma effekter och antibakteriell effekt är välkänt.

Olika steg
När honungen tappas, är den rinnande och full av både enzymer och mjölksyrabakterier och därmed probiotisk. Probiotikan dör inom ett par veckor och honungen blir mer och mer fast och kristalliserad och kommer sedan inte att vara rinnande mer.
Den går att frysa utan att burken spricker. Om man fryser in honungen och tar fram under året, får man nyslungad honung året runt.


All svensk rinnande honung man kan köpa i affären är annars upphettad. De biodlare som har mycket honung att tappa, hinner inte hålla på att röra, utan måste värma upp honungen i steget när den ska tappas på burk. Det är då den förstörs när man värmer upp över raw-gränsen. Det är endast nyslungad honung som är naturligt rinnande. Qi-nikens Bigård har en hantverksmässig produktion och hettar aldrig upp honungen då upphettning innebär att nyttiga ämnen förstörs. Den nyslungade honungen stelnar efter en tid och konsistensen kan inte förutsägas utan den blir mer eller mindre fast. Detta är inget fel utan honungen håller fortfarande högsta kvalitet.

Flytande honung som inte är nyslungad är alltid värmebehandlad, utom vissa sorter, t.ex. akaciahonung, där det är något speciellt med akacians nektar som gör att honungen inte stelnar. 

Ofta är den honung som säljs i butikerna upphettad och då särskilt honung som är importerad. Modern kunskap om honung pekar på nackdelar med upphettning. Vid 40 grader börjar de bakterihämmande ämnen att förstöras och vid 70 grader har alla förstörts. Enzymer förstörs också.

Det är därför alltid bäst att köpa obehandlad honung direkt från biodlaren!


Därför ska du ha honung i ditt te
Honung är inte bara hur gott som helst att ha i ditt te, det är fantastiskt nyttigt för kroppen också. Här är fem anledningar till att alltid dricka te med honung!
1. Lindrar halsont och hosta
Honung har naturliga antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Det har använts som hemmakur mot hosta och halsont i generationer. Honung har också en lenande effekt på halsen, och de nyttiga enzymer som finns i honungen gör den antibakteriella effekten starkare.

2. Bättre än socker
Honung är helt naturligt sötningsmedel och består av enkla sockerarter som fruktos och glukos, som har ett lägre GI. Därför är honung mer hälsosamt än vanligt socker.

3. Bra för magen
Honung innehåller levande bakteriekultur med mjölksyrabakterier som är bra för magen, och som har en probiotisk effekt – och inverkar positivt på vår hälsa överlag.

4. Hjälper dig att sova gott
Lite honung i teet bidrar till en stadig ökning av insulin samtidigt som en frisättning av serotonin. Det i sin tur omvandlas till melatonin, vilket är det hormonet som ansvarar för just sömnreglering.

5. Kan reducera pollenallergi
Eftersom bina får sin näring från omgivningens växter kan honungen fungera som en minidos av vaccin. En sked närproducerad honung om dagen kan därför vara värt att prova!
Tips! Hetta inte upp din tevatten över 50 grader om du ska ha honung i det, eftersom en del av honungens nyttiga effekter försvinner då.

Honung och modern sårvård

Vid Bonn University Children’s Clinic har man under flera år undersökt honung för sårvård hos barn med cancer och svagt immunförsvar. Erfarenheten är positiv och kroniska sår med multi-resistenta bakterier kan läkas ut på några veckor.

- På sjukhus idag möter vi bakterier som är resistenta mot nästan all nuvarande antibiotika. Det har gjort att medicinsk användning av honung återigen blivit attraktivt för behandling av sår, förklarar Dr. Arne Simon vid Bonn University Children’s Clinic. Dr. Simon arbetar vid canceravdelningen vid Bonn University Children’s Clinic. Patienterna på avdelningen hör till de som är mest känsliga för infektioner genom att cellgifterna inte bara skadar cancern utan också skadar kroppens förmåga att läka sår.

- Normalt läker en hudskada på en vecka, men för våra barn tar det ofta en månad eller längre. De barn som har leukemi har också ett försvagat immunförsvar. Om bakterier kommer in i deras blod från ett sår kan resultatet bli en dödlig blodförgiftning, berättar Dr. Simon.

Honung är bra för sår
Den honung som Bonn University Children’s Clinic använder är en särskild honung avsedd för medicinskt bruk. Skillnaden mellan denna honung och vanlig honung är kontrollerad hygien under tillverkning och utökad kvalitetskontroll.

- Död vävnad stöts bort fortare och såret läker snabbare. Vad mera är blir det mindre smärtsamt att byta kompresserna som blir lättare att ta bort utan att skada den nya huden. Även sår som konstant har vägrat att läka under många år går i vår erfarenhet att få under kontroll med honung och detta sker normalt inom några veckor, förklarar Kai Sofka som är sårspecialist vid University Children’s Clinic. Idag använder två dussin sjukhus i Tyskland honung som en del av deras behandling av sår.

Ämnen som motverkar bakterier, virus och svampar
Exakt hur honung motverkar bakterier, virus och svampar går inte att veta säkert genom att många ämnen den effekten finns i honung. Honungen är binas förråd av mat och den ska klara sig genom vintern och skulle bakterier, svampar eller andra sjukdomsalstrare föröka sig i den blir bina sjuka. Därför är honungen fylld med flera naturligt skyddande ämnen: sockerarter, antioxidanter, C-vitamin, enzymer och antiseptiskt väteperoxid.

Ett lågt pH-värde (3,2 till 4,5), d.v.s. det är surt, i honung gör det också svårt för bakterier att föröka sig. Honung är dessutom torrt.

Honung är torrt
Honung innehåller till största delen sockerarter medan halten av vatten är låg. Det vatten som finns sprängs in med sockerarterna i strukturer liknande kristaller. Syre får därför svårt att tränga in i sockret. Detta skapar en ogästvänlig miljö för bakterier och andra fientliga organismer. Såret hålls också torrt genom att honungen drar till sig fukt.

Väteperoxid dödar bakterier
Honung innehåller väteperoxid som aktiveras när den kommer i kontakt med vatten. Väteperoxid är ett kraftfullt desinfektionsmedel.


Frysa nyslungad honung
Ett enkelt sätt att att ha flytande honung. Inga tillsatser, bara fryst. Fint att ha flytande honung på vintern. Värmer man honung så förstör man de antibakteriella egenskaperna


OBS! 
Barn under 1,5 år ska inte äta honung

Det finns botulismbakterier i naturen där bina hämtar sin föda, därför bör barn under 1,5 år inte äta obehandlad (rå) honung.

http://www.halsa.se/kategori/naturlig-halsa/honung---en-dunderkur-for-halsan/KONTAKT:
Telefon: 073-687 21 50
E-mail: info@qi-niken.se

ÖPPET:

Webshop: Alla dagar & dygnet runt
Butik: Boka tid
Klinik: Boka tid

 

Välkommen !

"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

Honung är en av våra mest genuina naturprodukter. …
Men vet du hur mycket ett bi producerar under sin livstid och vilka medicinska effekter den har? Här har vi samlat allt du behöver veta om honung, och lite till. 
 

En dag utan honung
är en förlorad dag

Honung

Honung är en trögflytande eller fast sockerlösning som honungsbin producerar av pollen och nektar, alternativt sekret från levande växtdelar eller utsöndringar från växtsugande insekter som bladlöss.
 
Näringsvärde  Per 100 g100 g

 • Kalorier (kcal) 304
 • Natrium 4 mg
 • Kalium 52 mg
 • Kolhydrater 82 g
 • Kostfiber 0,2 g
 • Socker 82 g
 • Protein 0,3 g
 • Vitamin C 0,5 mg
 • Kalcium 6 mg
 • Järn 0,4 mg
 • Magnesium 2 mg

Kom ihåg!

 

Honung kan användas på många sätt - inte bara i te eller som pålägg.


Honung kan användas till glaze, i sås istället för annan sötning, i desserter, i gurksallad, i hemma-gjord müsli, i smoothie, till ansiktsmasker, i bastun, i energidrinken m.m.


 

HONUNGSKAKA


På hösten finns ett begränsat antal honungskakor "Jungfruhonung". Den flytande honungen skyddas av ett vaxlock producerat av bina och har  har alla starka antibiotiska egenskaper kvar. 
Förbeställs via webshop