Akupunktur och viktminskning

Akupunktur har en gynnsam påverkan på ämnes-omsättningen.
Allmänt känner man ett lugn och ett ökat välbefinnande. Vanliga omdömen när man får akupunktur för viktminskning är, att man känner sig mindre sugen och att sötsug försvinner. Man blir mätt fortare och känner sig nöjd med att äta mindre portioner. Vid kraftig övervikt har man ofta en energiobalans som behöver rättas till och därför kan akupunkturbehandlingar hjälpa även långsiktigt, för att man ska hålla sin idealvikt.

Det växande intresset för akupunktur som viktminskningsmetod har uppmärksammats av forskare, med följden att vissa av dessa studier har rapporterats i International Journal of Obesity. En sådan studie med akupunktur som viktminskningsmetod tittade på 3013 personer som använt akupunktur som ett medel för att gå ner i vikt. Slumpade studier har också gjorts för att tillhandahålla bevis för hur det kan komma sig att akupunktur leder till viktminskning.

De slumpmässigt kontrollerade studierna visade intressant nog, en minskad vikt på i genomsnitt 1.56 kg mer med akupunktur, än de individer som behandlades med placebo.

De forskare som arbetat med denna studie är överens om att de individer som hade gått ner med akupunktur, tappat mer i vikt, än de vars viktminskningsmetod var något annat. Forskarna vill ha fler studier utförda innan man publicerar sina resultat, som är baserade på långsiktiga studier.

I princip borde det ju vara enkelt för alla gå ner i vikt: om man balanserar kalorierna du tar in i kroppen med kalorier som man förbränner går man inte upp i vikt. Med andra ord, maten har blivit något av en kompenserande faktor för oss för olika känslomässiga tillstånd. Många äter helt enkelt för mycket, men vissa människor verkar gå upp även om de inte äter så mycket.

Rubbningar i ämnesomsättningen kan vara något som påverkar viktminskningen. Men för de flesta av oss, tickar nog förbränningen i kroppen på och det är andra faktorer som gör att vi inte går ner i vikt. Forskare över hela världen är överens om att användning av akupunktur för att gå ner i vikt verkligen fungerar. Men det är inget magiskt piller. Så för att gå ner i vikt på ett säkert och naturligt sätt, det är absolut nödvändigt att motionera dagligen och samtidigt tänka på vad du äter.
 

Akupunktur som ett komplement under en viktminskning

Bidrar till att minska suget att äta mer än din kropp behöver. För många är det just där som problemet ligger, inte i att de vet hur de ska göra för att gå ner i vikt. Så är du en av dessa, kanske akupunktur kan vara ett alternativ för dig.
 

Akupunktörer skiljer mellan två typer av viktproblem.

  1. I det ena fallet handlar det om att äta för mycket och fel,
  2. I det andra fallet beror övervikten på hormonell obalans och dålig ämnesomsättning.

Den förstnämnda typen är lättast att behandla med akupunktur. Nålarna dämpar aptiten så att du fortare blir mätt, äter mindre och den ökar ämnesomsättningen. Det innebär att du i kombination med kostförändringar kan gå ner cirka tre kilo i månaden, en effekt som har bevisats i en australisk studie.

Vid den andra typen gäller det att kombinera med kost- och livsstilsförändring. Även vissa kosttillskott, som man baserar på en hårmineralanalys, kan behövas för att tillsammans med nålarna få igång eller öka ämnesomsättningen. Ibland får man också göra en analys av sköldkörteln för att se om det föreligger en hypothyreos eller annan hormonell störning. Tarm-floran är också en viktig del i hälsan och välbefinnandet.

Behandlingen bör pågå tills du nått önskad vikt. När målet är nått har kroppen förhoppningsvis vant sig vid nya kostvanor och behöver inte lika mycket mat som innan. Därför är det lättare att hålla vikten efter behandlingen. 


Artiklar:

Aftonbladet

Iform

The Medical News
KONTAKT:

Telefon: 073-687 21 50

E-mail: info@qi-niken.se

ÖPPET:

Webshop: Alla dagar & dygnet runt

Butik: Boka tid

Kliniken: Boka tid 
Skicka ett mail om du har några frågor!

Välkommen !

Qi-niken erbjuder ett unikt koncept för viktminskning: