Jod (I)

Så vet du om du har jodbrist

Trött, nedstämd, frusen och svårt att hålla vikten? Då skulle du kunna ha brist på jod.

Funktion

Spårämnet jod krävs för att kroppen ska kunna fungera optimalt. Jod ansvarar för produktionen av kroppens alla hormoner. Det mesta av kroppens jod finns i sköldkörteln och i sköldkörtelhormonerna T3 och T4. Jod är även viktig för tillväxten av hår, naglar och tänder.
Risk för brist
Det är främst kvinnor, gravida, ammande och personer som äter mycket färdigmat eller äter saltfattig kost som riskerar att drabbas av brist.
Sedan 1920-talet jodberikas bordssalt i Sverige men storkök och livsmedelsindustrin använder ofta oberikat salt av kostnadsskäl. Flingsalt och havssalt har blivit mycket populärt, och här ska man känna till att dessa oftast inte är jodberikade.

Nedsatt sköldkörtelfunktion
Brist på spårämnet jod kan leda till struma och hormonsjukdomen hypotyreos och det är också den vanligaste orsaken till dessa sjukdomar. Omkring 170 000 svenskar är drabbade, majoriteten av de drabbade är kvinnor.
Hypotyreos innebär att sköldkörteln producerar för lite av hormonet tyroxin (T4), struma innebär att sköldkörteln förstoras. Ämnesomsättningen sänks och gör att hela kroppen går på sparlåga.

Symptom vid brist
Trött, frusen, nedstämd, viktuppgång, torr hud och håravfall är några symptom. Dessa symptom kan framträda utan att sjukdom är konstaterad. Jodbrist och nedsatt sköldkörtelfunktion ger sig till känna på samma sätt. Infektionskänslighet, dålig cirkulation, kalla händer och fötter, PMS, förstoppning, muskel kramper och muskelsvaghet kan vara ytterligare symptom på brist. Hos barn kan jodbrist leda till hämmad tillväxt och mental utveckling.
Bra att veta
Jod ökar kroppens avgiftning av giftiga metaller som aluminium, kadmium, bly och kvicksilver. Det används även förebyggande mot radioaktivt avfall.
Livsmedel rika på jod

De jodrikaste källorna är alger, fisk och skaldjur. För de allra flesta är jodberikat salt det säkraste sättet att få i sig tillräckligt med jod. 70 procent av allt jod förstörs vid tillagning.
Kombu, Arame, Nori, och Dulse är  alger som är näringsrika livsmedel som förutom jod innehåller många andra spåämnen. Kelp är en tångsort med liknande innehåll. För 3 000 år sedan i Kina, botade man struma genom att ge alger.

 

KONTAKT:
Telefon: 073-6872150
e-mail: info@qi-niken.se

ÖPPET:
Webshop: Alla dagar & dygnet runt

Välkommen !

Jod på sår.  Jodtest
Jod på sår. Jodtest
Alger, en jodkälla
Alger, en jodkälla
Här kan du beställa dina kosttillskott. Använd rabattkoden: qiniken