Pollenallergi
Pollenallergi, som också kallas för allergisk snuva eller hösnuva, ger besvär som röda, kliande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och rinnsnuva. Hur svåra besvär du får beror på hur känslig du är och hur mycket och vilka typer av pollen som finns i luften.

Vid pollenallergi är det immunsystemet som överreagerar när du utsätts för proteiner som finns i pollen och sporer. Pollenallergi är en så kallad Typ 1-allergi, d v s den är IgE-förmedlad.

Pollensäsongen pågår från tidig vår till sen höst och varierar beroende på var i landet du bor. Receptfria läkemedel kan ofta dämpa besvären, men inte alltid helt ta bort dem.
Pollenallergi är en så kallad Typ 1-allergi, d v s den är IgE-förmedlad. Specifika IgE har bundit till mastceller och basofila granulocyter

Symtom vid pollenallergi

  • Vid pollenallergi är det vanligt att du får ett eller flera symtom:
  • Du har både vattnig snuva och nästäppa.
  • Du nyser mycket.
  • Du har klåda i näsan.
  • Du får röda, kliande ögon som rinner.
  • Du kan känna dig trött.
  • Värst om du anstränger dig.
  • Pollenallergi kan dessutom påverka luftrören. Du kan få rethosta och andnöd, som brukar vara

Besvären börjar under pollensäsongen. På våren är björkpollen vanligast, och på sommaren är gräspollen vanligast. Om du är allergisk mot gråbopollen är det vanligt med besvär under sensommaren.
Pollenallergi liknar besvären vid vanlig förkylning. Men vid förkylning får du ofta också ont i halsen, ibland tjock, gul snuva och någon gång hög feber, vilket du inte får vid pollenallergi. Besvären vid pollenallergi kan dessutom variera från dag till dag och varar under en längre tid än förkylning.  

Tänk bland annat på att:

  • Vädra sovrummet på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga
  • Inte hänga ut kläder eller sängkläder på vädring eller tork utomhus
  • Motionera utomhus på morgonen medan daggen fortfarande binder pollen eller helt undvika att motionera utomhus
  • Undvika att vara på en nyklippt gräsmatta och gräsklippning, eller klippa gräset när det är daggvått
  • Skölja bort pollen ur håret innan du går och lägger dig
  • Inte ta in växter med pollen inomhus
  • Undvika kontakt med husdjur som varit ute och fått pollen i pälsen
  • Ha fönstren stängda under dagen
  • Byta kläder när du har varit utomhus
  • Följa pollenprognoserna för att vara förberedd på höga pollenhalter i luften.
  • Skippa mat som innehåller citronsyra.
  • Pollenallergi förvärras av tobaksrök. Därför är det bra att inte röka och undvika att vara i rökiga miljöer.                     Källa 117

Alternativ hjälp mot pollenplågan
Saltlösning kan vara ett tips för att bli av med pollenallergin.
Ett stressigt jobb kan ge dig astma Risken ökar med hela 40 procent för de som tar med sig jobbet hem
Tusentals barn tvingas skippa mjölk i onödan Över 18 000 barn har felaktigt fått diagnosen laktosintolerans
Tuffa jägare – men mjölk fixade de inte Ny studie: Grottmännen var laktosintoleranta
Fet mat gör din astma farligare Och får medicinerna att fungera sämre
Pollen förstör ungas betyg Allergiska elever får sämre resultat under pollensäsongen
”Jag gnuggar in hästliniment på mina fotsulor” Läsarnas bästa tips mot pollenallergin
- hela listan från A-Ö
Trött på att använda medicin hela pollensäsongen?
Det finns en mängd alternativa behandlingsmetoder.
Vi har listat dem – kolla vilka som kan passa dig.
Akupunktur– Sex till åtta behandlingar anses nödvändigt. Dessa ska starta tidigt på våren. Akupunktören går in på punkter som direkt ska påverka allergin.

  • Allermin, Allmin, Allmyn– Kosttillskott gjort på örten Perilla som sägs motverka rinnsnuva, nästäppa, ögonbesvär och klåda. Finns flytande eller som kapslar och tuggumi.
  • Antroposofisk behandling– Ser till hela kroppen, istället för att bara ta bort de allergiska symptomen. Använder bland annat citrusextraktet, Gencydo, som tas i sprutor tre gånger i veckan.
  • Astaxin– Består av naturligt mikroalgpulver rikt på vitamin C och E.
  • Bivax– Enligt svensk folktro är det bra att tugga bivax när hösnuvan gör sig påmind. Ska förebygga och lindra nästäppa.
  • Engångspipetter med steril saltlösning som sköljer bort pollen och andra partiklar från ögat så att de inte ligger och irriterar.
  • Homeopati– Sjukdomslära som går ut på att utsätta patienten för produkter som ger allergiliknande symptom.
  • Luftrenare– Förebygger besvär genom att filtrera bort damm, sporer, kvalsterträck, pollen och tobaksrök.
  • MSM – Kosttillskott av organiskt svavel som bland annat ska dämpa allergiska reaktioner.
  • Nasaleze – Nässprej gjord av finkornigt cellulosapulver av tall. Bildar ett gelé som förstärker näsans naturliga skyddsbarriär mot pollen. Studier visar att symptomen lindras och inflammationen verkar minska. Inga biverkningar har rapporterats.
  • Nasaline – Nässköljare som fylls med saltvatten. Koksaltlösningen hälls i ena näsborren och rinner ut genom den andra. Sköljer bort pollen från näsan samtidigt som den återfuktar slemhinnorna. Metoden rekommenderas av de flesta öron- näsa-halsläkare.
  • PollaZym- Alpha Plus. Innehåller enzymer och näringsämnen.
  • Pollenzym– Holistic. Innehåller Bromelain, Ingefäraextrakt m.m
  • Renässans – Koksaltlösning som droppas eller sprayas i näsan 2-3 gånger per dag för att spä ut de allergiframkallande ämnena i näsan. Dels skonas slemhinnan, dels får man bättre effekt av sina antiallergiska läkemedel. Särskilt bra för barn med näsbesvär.
  • Renässans protect – Fettsprej som bildar en hinna i näsan och därmed hindrar pollenkornen från att nå slemhinnan. På så sätt slipper man en allergisk reaktion över huvud taget.
  • Rhinoplex – Homeopatmedel mot snuva nästäppa, nysningar och svidande ögon.
  • Röd lök – Färsk lök gör att du gråter bort irriterande partiklar från ögonen. Oklart varför det inte skulle fungera lika bra med gul lök.
  • Vitaminer – extra C- och B-vitaminer stärker immunförsvaret och därmed minskar sjukdomsrisken under pollensäsongen.
  • Örter –Ögontröst och sabadilla har länge använts mot hösnuva. De anses stimulera tårkörtlarna och slemhinnorna i övre luftvägarna.

Huskurer mot pollenallergi


Björksav är en naturlig, mild och lätt söt hälsodryck som tappas från björkens stam innan lövsprickningen på våren. Genom att dricka björksav tillför du kroppen många nyttiga mineraler och spårämnen. Saven är särskilt rik på kalium, kalcium och magnesium vilket också gör den till en utmärkt återställare av vätskebalansen efter ett hårt träningspass. Genom att dricka björksav dagligen inför och under pollensäsongen sägs pollenallergi kunna lindras. Detta troligen genom att kroppen tillförs björk i små doser och på så vis får ett stärkt försvar.

Bipollen anses vara ett av naturens mest kompletta livsmedel med näringsämnen som vitaminer, mineraler, enzymer, antioxidanter, aminosyror och fettsyror i en idealisk sammansättning. De näringsrika pollenkornen utgörs av det pollen som bin samlat in från olika växter för att ge näring till sin koloni. Den höga proteinhalten gör bipollen till ett bra näringstillskott för den som tränar och övriga näringsämnen är bra för att stärka immunförsvaret. I och med att man vid intag tillför kroppen naturligt pollen sägs pollenallergi kunna lindras. Man ska dock börja med en mindre dos för att succesivt öka till en optimal dos om en halv till en matsked bipollen per dag. För att lindra pollenallergiska besvär behöver bipollen ätas inför och under hela pollensäsongen. Att äta honung och färsk bivax sägs ha liknande effekt.
Är man allergisk mot biprodukter bör man undvika bipollen. För att testa hur man reagerar kan ett pollenkorn placeras på tungan en kort stund för att avvakta eventuell reaktion.

Tallbarr är en fantastisk källa till C-vitamin och avkok på tallbarr är en riktig superdryck för hälsan. För att motverka och lindra besvär med pollenallergi ska tallbarr ligga och dra i vatten ett par timmar, gärna över natten, för att sedan silas bort och vattnet drickas.


Du kan lätt kontrollera dina mineralnivåer med en hårmineralanalys.

Håll dig frisk med en balanserad tarmflora

Det bästa sättet att förebygga förkylningar och infektioner är att se till att immun-försvaret är på topp. Att bakteriefloran är i balans och mage-och tarmsystemet fungera optimalt är här av en avgörande betydelse eftersom ca 80 procent av immuncellerna finns i tarmen.
Tarmen är kroppens största immunologiska organ vilket kan liknas som ett helt ekosystem – en regnskog där flera 100-tals olika sorters bakteriearter, både goda och onda lever tillsammans.
I en frisk tarm lever dessa bakterier i ett fredligt samförstånd med varandra där de alla har sin bestämda funktion. Balansen mellan dessa bakterier är oerhört viktig. Har vi för lite goda bakterier uppstår problem. Vi kan få magbesvär som förstoppning, diarré och uppsvälld mage. Dessutom påverkas immunförsvaret negativt vilket gör oss mer mottagliga för infektioner, allergier, autoimmuna sjukdomar och inflammationer.
 
En frisk och balanserad tarmflora förbättrar även aktiviteten hos de vita blodkropparna som gör vårt immunförsvar effektivare. Tarmens slemhinna är beroende av att tarmfloran är balanserad för att bli lagom genomsläpplig. En frisk slemhinna ska släppa igenom näringsämnen, men hindra tarmbakterier, slaggprodukter, svamp och osmält mat från att komma ut i blodbanan. När tarmslemhinnan är ur balans uppstår så kallad läckande tarm. Det innebär att den släpper igenom för mycket. Skadliga ämnen tar sig in i blodomloppet, vilket bidrar till hälsoproblem.

Tips om hur du kan stödja din tarmflora
Det finns mycket man kan göra för att främja tarmfloran och tillväxten av goda bakterier.
Vi kan stödja bakteriefloran genom att tillföra nyttiga bakterier med maten. Mjölksyrad mat,  fermenterade drycker och probiotiska bakterier. Att få i sig tillräckligt med fibrer är även bra då det fungerar som mat för de goda bakterierna och bidrar då till en mer komplex och varierad tarmflora.
Det är också viktigt att stimulera enzymproduktionen för en bättre matsmältning. Ät mat som är rik på enzymer och komplettera med enzymtillskott vid behov.

Källa: Alpha Plus



KONTAKT:

Telefon: 073-687 21 50

E-mail: info@qi-niken.se

ÖPPET:

Webshop: Alla dagar & dygnet runt

Butik: Boka tid Handla i webshop och hämta på kliniken.

Kliniken: Boka tid

Välkommen !

Livet
En kedjereaktion mellan grundämnen

KLICKA PÅ BILDEN OCH SE DEN INTRESSANTA FILMEN KLICKA PÅ BILDEN OCH SE DEN INTRESSANTA FILMEN

Det okända universum som lever på oss
och i oss.

Bakteriernas betydelse för vår hälsa.

Klicka på bilden och se filmen!

Här kan du beställa dina kosttillskott från Alpha Plus