Hjärnan


Hjärnan eller encefalon, den anatomiska benämningen, är en del av det centrala nervsystemet och utgör dess styrande del. Den kontrollerar och koordinerar kroppsfunktioner som hjärtat, blodtryck, vätskebalans och kroppstemperatur och mentala funktioner som intellekt, känslor, minne och inlärning.

Hjärnan är ett av de anatomiskt mer komplicerade organen i den mänskliga kroppen. Man brukar dela in den i olika delar utifrån främst anatomi och embryologiskt ursprung. Hos alla ryggradsdjur utvecklas hjärnan ur tre embryonala blåsor: framhjärnan, mitthjärnan och bakhjärnan. Framhjärnan är det som hos människan blir Storhjärnan. Mitthjärnan motsvarar mesencephalon, och bakhjärnan blir pons, cerebellum och förlängda märgen. Mesencephalon, pons och förlängda märgen kallas tillsammans för hjärnstammen

Hjärnan i sig har inte någon känsel. Det vi kallar huvudvärk är istället smärta i nackens muskler eller i huvudets blodkärl, ögonproblem en inre tryckförändring eller alternativt en psykogen smärta.

Hjärnans delar
Hjärnan kan delas in i tre delar; storhjärnan, lillhjärnan och hjärnstammen. Storhjärnan består av två hjärnhalvor som är förbundna med varandra genom hjärnbalken. De två halvorna har i princip samma funktioner men behandlar information olika. Hjärnans yttre skikt kallas hjärnbarken eller kortex, är 3-5 millimeter tjockt och består till största delen av nervceller och kopplingar mellan nervtrådarnas ändförgreningar. Här kontrolleras våra sinnen, rörelser och högre funktioner som språk, minne och känslor. Hjärnbarken omtalas ofta som ”grå substans”, men är i själva verket snarare rosa. Hos alla högre däggdjur är hjärnbarken kraftigt veckad för att öka den totala ytan. Innanför hjärnbarken ligger den ”vita substansen” som innehåller buntar av nervtrådar som sköter kommunikationen mellan hjärnbarkens nervceller. De formar nervbanor som kan skicka information mellan olika områden i det centrala nervsystemet.

Neuroplasticitet omdefinierar vår förståelse av hjärnan
I fyra århundraden trodde man att hjärnan arbetade mycket som en dator med dess funktioner som eller som en förinställd maskin.
Dagens neuroforskare har visat att din hjärna kontinuerligt anpassar sig efter dina behov.

Din hjärna är formbar och förändras ständigt som svar på din livsstil, fysiologi, känslor och miljön. Detta kallas neuroplasticitet. Dina val och vanor påverkar ständigt hur hälsosam din hjärna formas och hur väl den fortsätter att fungera med din ålder.
Begreppet neuroplasticitet utvecklades till stor del av neurolog Paul Bach-Y-Rita, som var en av de första att introducera sensoriska substitution som ett verktyg för behandling av patienter med neurologiska sjukdomar.

Skydda din hjärna med kloka livsstilsval
Livsstilsstrategier som visat sig befrämja neurogenes inkluderar följande:

 • Motion, särskilt högintensiv intervallträning
 • Minska det totala kaloriintaget
 • Minska konsumtionen av kolhydrater (särskilt spannmål och socker)
 • Ät tillräckligt med nyttigt fett så förhindras insulinresistens. Om du äter tillräckligt med omega-3 fetter av högkvalitet och minskar intaget av omega-6 fetter dvs bearbetade vegetabiliska oljor, kommer din omega-3/omega-6  balans att förbättras. Här rekommenderas Krillolja alt. fiskolja. Krillolja innehåller också astaxanthin, vilket är särskilt fördelaktigt för din hjärna. Astaxanthin är en karotenoid som är mycket bra för att minska fria radikaler och därmed minskar skadorna på fett – och - din hjärna består till  60 - 70 procent av fett.
 • DHA är en viktig fettsyra för hjärnan, ögats näthinna och nervceller. Förutom att den spelar roll för minne och inlärning kan DHA vara behjälpligt vid depression. Bröstmjölk är rikt på DHA och gravida och ammande kvinnor bör ha dubbelt så högt intag av essentiella fettsyror eftersom det är viktigt för fostrets utveckling av hjärna och syn. DHA sänker triglyceriderna och höjer det goda HDL-kolesterolet.
 • Vitamin B6 behövs för att nervsystemet ska fungera normalt och för att kroppen ska kunna bilda och bryta ner aminosyror. Vitamin B6 behövs också när en del aminosyror omvandlas till aminer, bland annat serotonin och dopamin som fungerar som signalämnen i hjärnan. Brist på B6 kan därför påverka både humöret och hjärnans funktioner. Det kan också leda till blodbrist, kramper och hudförändringar runt mun, näsa och ögon. En aminosyra som heter tryptofan kan med hjälp av vitamin B6 omvandlas till B-vitaminet niacin. Brist på vitamin B6 kan därför också leda till niacinbrist. Höga halter av vitamin B6 finns framförallt i kött, fågel, korv och ägg, men även i potatis, bär, bröd, juice. 

Det finns tre andra viktiga ingredienser för hjärnans hälsa:

 1. D-vitamin: Detta vitamin/hormon spelar en grundläggande roll i hjärnans hälsa, inflammation och immunförsvaret. Vitamin D påverkar uttrycket av gener som 2000-3000. Forskare har hittat metaboliska vägar för vitamin D i hjärnans hippocampus och lillhjärnan, områden som är involverade i planering, information som bearbetar och minnet bildning. Hos äldre vuxna, har forskning visat att låga D-vitaminnivåer är förknippade med sämre hjärnfunktion. Lämplig solexponering är allt som krävs för att hålla dina nivåer där de behöver vara. Om detta inte är ett alternativ så gäller ett vitamin D3 tillskott t ex vintertid.
 2. Mag/tarmhälsa: Tarmen är din "andra hjärna". Tarmbakterier överför information från din mag-tarmkanalen till hjärnan via din vagusnerv. Precis som du har nervceller i hjärnan, har du också nervceller i tarmen — inklusive nervceller som producerar signalsubstanser som serotonin, som är kopplad till humör. Onormal bakterieflora har associerats med onormal hjärnutveckling. Förutom att undvika socker, är ett av de bästa sätten att stödja tarmhälsan, att konsumera nyttiga bakterier. Du kan ta en Probiotiska tillägg, naturell yoghurt och/eller jästa grönsaker t ex surkål, eftersom de kan leverera extremt höga halter av nyttiga bakterier till en minimal kostnad.
 3. Kolin: kolin minskar inflammation, spelar en roll i nerv-meddelanden och förhindrar uppbyggnad av homocystein i blodet (förhöjt homocystein är kopplat till hjärtsjukdomar). Ägg och kött är två av de bästa kostkällor av kolin. Om du inte konsumera animalisk kost, kan du vara i riskzonen för en brist och vill överväga tillskott. Om du är gravid, se till att din kost innehåller massor av kolin-rika livsmedel, som forskning visar högre kolin intag leder till förändringar i epigenetiska markörer hos fostret.
Stresshormoner kommer att krympa din hjärna – så krymp din Stress istället!

Forskning visar att hur du svara på stress kan vara en viktig faktor i hur din hjärna åldras. En djurstudie visade hur förhöjda stresshormoner kan påskynda kortvarig minnesförlust hos äldre vuxna. Tidigare forskning har också kopplat kronisk stress med arbetar försämrat minne.
Kronisk stress kan faktiskt leda till en genetisk förändring som resulterar i förlust av hjärnvolym, och detta i sin tur bidrar till både emotionell och kognitiv svikt. Mot denna bakgrund är det klokt därför en studie visade att din dagliga stressnivå kan ha långsiktiga konsekvenser för din mentala hälsa.

Du kan ta kontroll över din hjärnans funktion...
Igen, den goda nyheten är att inte du är i händerna på dina gener eller de dysfunktionella nervbanor som du kanske har utvecklat i barndomen. Din hjärna kan bokstavligen bygga nya ledningar och du gör så redan — varje dag av ditt liv!

Gamla neurala mönster skrivs är kontinuerligt över av nya. Kost, motion, sömn, stress och andra livsstilsval påverkar din hjärnans struktur och funktion och hur "graciöst" den åldras.
 

Du sitter bakom ratten, så var uppmärksam på de val du gör idag,
 det är dom som skapar den hjärna du har i morgon
!

6 underverk i hjärnan när du tränar

1. Nivåerna av stresshormonet kortisol sänks – din kropp ”lär” sig att inte reagera så starkt på stress och du kommer uppleva vardagen som mindre stressfylld även mellan träningspassen.
2. Blodflödet i hjärnan ökar, på sikt bildas nya blodkärl. Blodförsörjning och syresättning blir bättre i hjärnan och du blir ”smartare”, får lättare att associera och lösa problem.
3. Stressystemets ”bromspedaler” i de delar av hjärnan som kallas hippocampus och frontalloben stärks. De blir då bättre på att bromsa ”ångestmotorn” som på fackspråk kallas amygdala.
4. Det lugnande ämnet Gaba (Gamma-aminobutyric acid) frisätts, särskilt mycket aktiveras de delar av hjärnan som ligger under hjärnbarken, där en stor del av stressen har sitt ursprung. Att gaba-aktiviteten ökar just där innebär att träningen slår mot stressens själva kärna.
5. Musklerna fungerar som ett reningsverk för det skadliga stressämnet Kynurenin. Ungefär på samma sätt som levern kan rena blodet från skadliga ämnen kan musklerna skydda hjärnan.

6. Signalsubstanserna endorfin och dopamin frisätts och skapar omedelbart välmående.                                                                                  ur Tidningen Land


Varför du aldrig ska placera din "laptop" i ditt knä
Där de största källorna till dolda EMF lurar i ditt eget hem. Varför din träningsenhet kan förstöra din hälsa
Hur du ställer in din sovmiljö för att vara mer tekniskt säker Varför vi har mer EMF som strålar ut i våra hem idag mer än någonsin
 

Hur man använder tekniken på ett säkert sätt:
#1 Mobiltelefoner
Mobiltelefoner har blivit våra vardagliga följeslagare. Om du är som de flesta går du inte hemifrån utan telefonen vare sig i fickan eller undanstoppad i handväskan. Även om din telefon kan hålla dig ansluten till omvärlden är den en konstant källa till elektromagnetiska fält.
Forskning visar att EMF från mobiltelefoner kan förändra hjärnans fysiologi och dina stamcellers funktion genom dess inverkan på det mänskliga biofältet[1]. För att mildra en del av den potentiella skada som mobiltelefoner kan ha på din fysiologi, följ dessa förslag:
Gör:
 • Använd en högtalartelefon eller ett airtube-headset när du pratar i telefon eller lyssnar på musik eller poddsändningar.
 • Stäng av strömmen om du behöver lägga en telefon i fickan.
 • Välj en trådbunden telefon när du kan, särskilt för längre samtal. Om du inte har en trådbunden telefon hemma eller på kontoret, överväg att installera en. 
 • Ställ in flygplansläge PÅ med WiFi AV oftare.
 • Stäng av mobiltelefoner i en bil, en buss, tåg, flygplan, hiss.
Gör inte:
 • När du använder telefonen, rör aldrig huvudet eller kroppen med telefonen, håll den på avstånd så mycket som möjligt.
 • Använd inte en mobiltelefon när nätverkssignalen är svag, för då är strålningen från telefonen högre.
 • Bär inte en mobiltelefon i din bh.
 • Bär inte en mobiltelefon i någon klädficka.
 • Sov inte med en mobiltelefon eller surfplatta eller någon trådlös elektronik nära ditt huvud.
#2 Hemtelefoner
Även om hemtelefoner är ett mycket bättre alternativ än mobiltelefoner, är det viktigt att de är trådbundna, inte trådlösa. Forskning om påverkan av mobila, sladdlösa och trådbundna telefoner visar att både mobila och sladdlösa telefoner avger EMF-strålning i ett intervall som gör dem möjliga cancerframkallande för människor[2].
DECT-telefoner (Digital Enhanced Cordless Technology) avger konstant mikrovågsstrålning. Det betyder att basen för din trådlösa telefon är som en liten mikrovågsugn som du har kopplat in i hela ditt hem.
Följ dessa riktlinjer för att undvika farorna med trådlösa hemtelefoner:
Gör:
 • Skaffa en sladdtelefon till ditt hem.
 • Behåll din fasta telefon. 
 • Kör linjer in i alla rum där du behöver en telefon. 
 • Använd ett trådbundet VOIP-system (Voice over Internet Protocol).
Gör inte:
 • Använd trådlösa telefoner i ditt hem
 • Om du har en, koppla ur den från basen eller håll den borta från ditt sovrum på natten.
#3 Skrivare
Tidigare var det sällsynt att ha en skrivare i ditt hem om du inte hade ett hemmakontor. Idag är dock hemmakontoret den nya normen och med det följer en mängd tekniska prylar. Eftersom de flesta skrivare på marknaden idag använder WiFi kan du vara säker på att de avger en stadig ström av EMF till din miljö.
Lyckligtvis har du alternativ när det gäller skrivare hemma. Följ nedanstående riktlinjer när det är möjligt:
Gör:
 • Om du har möjlighet, använd sladdar för att ansluta din skrivare.
 • Köp en skrivare utan wifi.
 • Om du måste använda en WiFi-skrivare: ställ in WiFi-funktionen på den lägsta inställningen. 
 • Koppla ur skrivaren när den inte används.
Gör inte:
 • Placera inte en trådlös skrivare på ditt kontor nära din arbetsplats. Trådlösa skrivare avger konstant mikrovågsstrålning och bör inte placeras nära våra kroppar enligt tillverkarens instruktioner.
#4 Surfplattor och bärbara datorer
Många människor går från stora stationära datorer till mindre, mer bärbara surfplattor och bärbara datorer nu för tiden. Detta kan göra arbetet på språng mycket enklare och ge dig mer flexibilitet när det gäller var du etablerar dig.Tyvärr innebär detta också att dessa mindre enheter hålls närmare din kropp än ett stort skrivbord. 
Forskning visar att strömförsörjningen från dessa enheter inducerar en stark ström som kan påverka användaren negativt, med viss forskning som visar ett betydande hot mot gravida kvinnor. Utredare uppmuntrar människor att undvika att placera bärbara datorer och surfplattor på sin fysiska kropp, trots missvisandet av "bärbar dator".
För att hantera din exponering för farorna med dessa enheter, följ dessa riktlinjer:
Gör:
 • Använd surfplattor och bärbara datorer med Ethernet-anslutningar.
 • Ställ in WiFi på AV och flyg-/flygläge på PÅ.
 • Ladda ner applikationer så att barn kan använda surfplattan med WiFi avstängt.
 • Placera surfplattan eller den bärbara datorn på ett bord eller skrivbord, bort från kroppen.
Gör inte:
 • Använd inte trådlösa bärbara datorer om Ethernet är tillgängligt.
 • Använd inte bärbara datorer i knät.
 • Glöm inte att stänga av WiFi-anslutningen när du inte använder den.
#5 Internetroutrar
WiFi finns överallt i miljön, från ditt hem till ditt kontor, till ditt favoritkafé. Faktum är att för många människor är den enda plats de faktiskt kan kontrollera sin WiFi-exponering i sitt eget hem. Upprepade studier visar på farorna med WiFi-exponering, inklusive oxidativ stress, sperma- och testikelskador, cellulär DNA-skada, endokrina förändringar, neurologiska effekter och mer.
Följ dessa riktlinjer för att hantera din WiFi-exponering hemma:
Gör:
 • Skaffa ett helt kabelsystem (kablar/kablar). Många internetleverantörer låter dig hantera WiFi-strömsignalen online, och du kan helt enkelt stänga av WiFi via internet. Icke-trådlösa modem kan begäras och ethernetsladdar kan användas hemma.
Gör inte:
 • Lämna inte din WiFi-router påslagen hela tiden.
 • Om du måste behålla din WiFi-router, stäng alltid av den åtminstone vid läggdags och under dagen när den inte används. Om det inte finns någon på/av-brytare kopplar du helt enkelt bort den från eluttaget.
 • Använd inte boosters eller WiFi-åtkomstpunkter som tillför betydande mikrovågsstrålning i hemmet.
#6 Datormus
De flesta människor tänker inte ens på de mindre tekniska framstegen, som tillkomsten av den trådlösa musen. Även om det kan vara skönt att inte behöva bråka med en irriterande sladd när du flyttar runt musen på dess pad, är den trådlösa musen bara en annan källa till EMF. 
Att vara säker:
Gör:
 • Köp en datormus med sladd.
Gör inte:
 • Använd en trådlös mus.
#7 Fitnessapparater
Fitnessapparater som smartklockor, ringar och armband har blivit en vardaglig nödvändighet bland hälsomedvetna människor eftersom dessa små bitar av teknik hjälper oss att hålla oss ansvariga och på rätt spår.
Tyvärr, när vi bär dessa enheter på våra kroppar, avger de ständigt EMF direkt in i vårt biofält. Även om det kan vara skönt att känna den där känslan av tillfredsställelse i slutet av dagen för att se hur många steg du gick eller att vakna upp och se att du fick en fantastisk natts sömn – dessa spårningsenheter kan göra mer skada än nytta. Det finns också mycket att säga om att känna sin egen kropp och att intuitivt kunna lyssna när din kropp vill ha mer rörelse eller behöver mer sömn.
Dessa enheter kan vara till hjälp för att ge dig en extra push i början av en ny vana, men de bör inte användas som en krycka på lång sikt. Om du inte hade den smarta enheten, skulle du fortfarande gå, springa eller gå och lägga dig tidigt? Även om dessa enheter kan vara väldigt motiverande, blir själva enheten irrelevant när du flyttar den motiverande faktorn till att lära sig att ta hand om din kropp.
Följ riktlinjerna nedan för säkrare träningsspårningsalternativ:
Gör:
 • Välj icke-trådlösa enheter eller enheter där antennerna kan stängas av.
 • Om du har en trådlös enhet, sätt den i flygplansläge eller ta av den när du inte använder den för att spåra sömn, träning etc.
Gör inte:
 • Bär inte dessa enheter på din kropp eller din handled eller huvud när det är möjligt.
#8 Spelkonsoler
Tillsammans med all annan teknik blir spel mer och mer populärt bland barn och vuxna. Med de senaste årens order om att stanna hemma har många människor som aldrig ens tänkt på internetspel eller videospel börjat använda det som ett sätt att fördriva tid eller ansluta till andra människor. 
Att ha en spelkonsol i ditt hem är ännu en källa till EMF-strålning, så att använda denna teknik klokt är avgörande om du vill minska din exponering. 
Gör:
 • Skaffa spelkonsoler och kontroller som är anslutna med sladdar och/eller kablar. 
 • Begränsa speltiden på trådlösa datorspel.
 • Koppla bort strömmen till konsolen när den inte används.
Gör inte:
 • Använd inte trådlösa spelenheter.
 • Om kablar inte är tillgängliga, ström från basen när du inte spelar. (Även när du inte använder konsolerna avger de strålning.
#9 Smarta mätare
Smarta mätare har blivit den nya normen för att mäta gas- och elanvändning i hem och byggnader. Istället för att låta någon manuellt läsa av mätaren för att kontrollera användningen, spårar Smart Meter all användning och rapporterar tillbaka det till din elleverantör. I teorin borde detta resultera i mer exakta el- och gasräkningar och ta bort besväret med manuell avläsning.Tyvärr sänder smarta mätare ständigt ut strålning när de spårar din elektriska aktivitet.
Smarta mätare är kanske den mest lömska av alla tekniska framsteg eftersom de flesta inte ens vet vad de är eller att de avger EMF i sina hem.
Lyckligtvis har du alternativ när det kommer till dessa mätare:
Gör:
 • Kontakta ditt elbolag för att byta ut din trådlösa "smarta" mätare mot en analog "legacy" mätare. I vissa stater finns det gratis undantag. I andra stater måste du betala annars finns det inget alternativ ännu. Gå med i din delstats medborgargrupp som arbetar med den här frågan.
 • Prata med dina grannar så att de kan byta ut sina mätare, vilket minskar EMF i ditt område.
Gör inte:
 • Ställ inte din säng mot väggen med en smart mätare på andra sidan.
#10 Elektronik
Elektronik av alla slag kommer också att vara en källa till EMF.
Tänk på det så här; om den använder elektricitet, så genererar den ett elektromagnetiskt fält. Ett av de enklaste sätten att minska påverkan av elektronik är att byta ut elektronik för batteridrivna alternativ så mycket som möjligt.
Även om det skulle vara nästan omöjligt att undvika elektronik helt och hållet, kan du minska din användning och dess påverkan genom att följa nedanstående riktlinjer:
Gör:
 • Sov utan närliggande enheter som genererar elektromagnetiska fält.
 • Skaffa en batteridriven väckarklocka.
 • Förvara och använd telefonladdare, förlängningssladdar och elektriska enheter på avstånd från sovutrymmen.
Gör inte:
 • Sov i rum som ligger nära elmätare (din och dina grannars).
#11 Andra trådlösa enheter
Även om den här artikeln täcker de viktigaste enheterna som vi ser i våra hem regelbundet, finns det hundratals andra trådlösa enheter där ute som kan bli en betydande källa till EMF i din miljö.
I allmänhet, när det kommer till trådlösa enheter, följ dessa riktlinjer:
Gör:
 • Köp enheter som ansluts med sladdar/kablar.
 • Om enheterna du använder har trådlös kapacitet, se till att du kan stänga AV dessa emissionsfunktioner.
Gör inte:
 • Använd inte Bluetooth, trådlösa högtalare eller andra trådlösa elektroniska tillbehör.
 • Använd inte trådlösa digitala babyvakter, virtuella assistenter, drönare eller termostater etc.

KONTAKT: 
Telefon:  073-687 21 50       
E-mail: info@qi-niken.se
Bankgiro: 225-0249

ÖPPET:
Webshop: Alla dagar & dygnet runt

Välkommen !

Hjärnan växlar

Din tarm och hjärna är fysiskt kopplade via miljoner nerver, viktigast av vagusnerven. Tarmarna och dess mikrober kontrollerar också inflammation och gör många olika föreningar som kan påverka hjärnans hälsa.

.........-Naturlig hjälp vid sköldkörtelproblem.....
Här kan du beställa dina kosttillskott!

NATURLIGT PIGMENT
BRA FÖR MINNET!

Brain-foods, som på svenska betyder hjärn-mat, eller hjärnbränsle, är något som dyker upp i de flesta hälso- och livsstilsmagasin lite då och då. Brain Foods innebär kost och näring som ökar hjärnans förmåga att minnas, får mer energi och orkar mer. Trenden med Brain Foods har gjort att även forskarna intresserat sig för ämnet, och nu i dagarna har en ny studie gjord på det röda pigmentet Astaxantin (ASX) publicerats.

B-vitaminer bra för hjärnan
Att kombinera lecitin med B-vitaminer ger en ännu bättre effekt. B-vitamin ger ett jämnt humör, mental uthållighet och fysisk energi. B-vitamin är också nödvändigt för nervcellernas livskraft och utveckling. De fyra viktigaste B-vitaminerna för hjärnan är B1, B6, folsyra och B12. Studier har visat att B12-brist är 300 procent vanligare bland de som inte äter ett vitamintillskott.
B1 är en kraftig antioxidant som är inblandad i flera ämnesomsättningsprocesser i hjärnan. Hög alkoholkonsumtion kan ge B1-brist, vilket kan leda till allvarliga psykiska problem.
B6 skyddar blodkärlen och förvandlar blodsocker till glykos, som är hjärnans enda bränsle. Den som kommit upp i medelåldern behöver 20 procent mer B6 för att tankeförmågan ska fungera normalt än de som är i 20-årsåldern.
Folsyra främjar blodcirkulationen i hjärnan och kan vara bra för de som lider av en mild depression. Låga nivåer av folsyra kan öka risken för demens.
B12-brist är vanligt. 4 av10 personer i åldern 60-69 år har brist på B12 och när man passerat 80 år har alla B12-brist.

loading...