Hjärta - kärl - blod.


Så fungerar hjärtat och blodomloppet
Hjärtat pumpar blod genom kroppens blodkärl. Blodet pumpas ut till kroppens olika organ och vävnader och sedan tillbaka till hjärtat igen. Det kallas blodomloppet. Hjärtat är ungefär lika stort som en knuten hand. Det är uppbyggt av en sorts tvärstrimmiga muskler som kallas hjärtmuskler. Andra tvärstrimmiga muskler i kroppen kan styras av viljan, men hjärtats rörelser kan inte påverkas av viljan

https://www.1177.se/Uppsala-lan/liv--halsa/sa-fungerar-kroppen/hjarta-och-blodomlopp.

6 myter om hjärtat
Stämmer det att hjärtat slår snabbare när vi ser vår utvalda? Och behöver det bara en stöt om det slutar slå? Vi testar de mest seglivade myterna om hjärtat.

1. Du kan dö av hjärtesorg
SANT: Ett brustet hjärta fick en helt ny innebörd när japanska läkare 1990 upptäckte att hjärtat ändrar form hos vissa människor med hjärtesorg.
Sedan dess har forskningen visat att hjärtat hos en del människor nästan förlamas av sorg om det exempelvis mister en partner.
Krossat hjärta-syndrom uppstår när kroppen reagerar på en traumatisk händelse genom att frigöra stresshormoner i blodet.
Hormonerna får hjärtat att slå snabbare och blodkärl i hela kroppen att dra ihop sig.
När blodkärlen runt hjärtat drar ihop sig transporterar det mindre syre till hjärtat än vad de brukar och det utlöser en kraftig smärta i bröstet. Tillståndet går oftast över efter en vecka.

2. Vin är bra för hjärtat
FALSKT: Rödvins rykte är dessvärre lite för bra för att vara sant. Myten uppstod när forskare upptäckte att fransmän drack mängder av rödvin och åt fet mat, men sällan fick hjärt-kärlsjukdomar.
I rödvinet hittade forskarna ämnet resveratrol, en antioxidant som även finns i exempelvis vindruvor, choklad och hallon. Ämnet visade sig skydda något mot hjärt-kärlsjukdomar i försök på möss.
Det visade sig dock senare att mössen hade fått en mängd av den aktuella substansen som var mer än 1 000 gånger större än den som finns i ett glas rödvin.
Vi skulle således behöva hälla i oss 1 000 glas rödvin varje dag för att uppnå den skyddande effekten.

3. Ditt förälskade hjärta slår snabbare
SANT: En femtedels sekund. Så fort går det att bli förälskad.
Tillståndet uppstår i hjärnan där en kemisk kortslutning påverkar hela vår kropp så att det kittlar i magen och slår hårt i bröstet när vi ser vår älskade.
Hjärnan kommunicerar med kroppen via elektriska signaler som går genom nervceller till olika delar av kroppen.
Den förälskade hjärnan skickar ut signaler till de så kallade binjurarna så att de i sin tur skickar ut adrenalin i blodet.
I hjärtat binder sig adrenalinet till speciella receptorer så att hjärtat inte bara slår snabbare utan också hårdare (med mer kraft) än tidigare.

4. Idrottare har större hjärta
Röntgenbilder avslöjar hur vältränade idrottare har ett betydligt större hjärta än de som inte tränar.
SANT: Hjärtat är en muskel som växer om den får arbeta hårt.
När en idrottare befinner sig på träningsläger belastas kroppens muskler och behöver extra syre som de får genom blod från hjärtat.
Toppidrottares hjärta behöver alltså pumpa bättre och snabbare än tidigare och därför växer hjärtats muskelvägg för att kunna följa kroppens nya behov.

5. Hjärtat sitter alltid på vänster sida
FALSKT: Då och då dyker det upp patienter på akuten som får läkare att ifrågasätta allt de har lärt sig.
En av dessa patienter var en 22-årig nigeriansk man som hade mystiska smärtor i den vänstra delen av magen.
Om hans smärtor hade uppkommit på den högra sidan hade läkarna inte tvekat en sekund för att behandla honom för blindtarmsinflammation.
Först efter flera år av fruktansvärda smärtor gick det upp för läkarna att mannens samtliga invärtes organ var omvänt placerade.
Mannen hade den sällsynta diagnosen situs inversus. Tillståndet är inte farligt – faktum är att många av oss bär på de gener som kan leda till att våra barn kan få inverterade inre organ. Cirka en person av 10 000 föds med tillståndet.
En annan sjukdom som drabbar hjärtats placering är ett syndrom som kallas Pentalogy of Cantrell. Då föds barn med inälvor som inte är gömda bakom revbenen. 
I videon här kan du se en åttaårig flicka som drabbats av Pentalogy of Cantrell, vars hjärta bara skyddas av ett tunt lager hud.

6. Ett hjärta som slutar slå återupplivas med en stöt
FALSKT: Stöten från en hjärtstartare (defibrillator) är så stark att den får en livlös kropp att rycka till.
Maskinens elektricitet får dock bara liv i en patient vars hjärta redan har en viss elektrisk aktivitet och som således alltså inte helt har upphört att slå.
Hjärtats slag drivs av elektriska impulser som rör sig genom organets miljontals muskelceller och får dem att dra ihop sig.
Impulserna börjar i en liten knut i hjärtat och sprider sig därifrån. Om knuten mister rytmen kan en stark stöt ibland nollställa cellerna så att de återfinner sin rytm igen.

Så tar du hand om ditt hjärta
Varannan sekund dör en person av hjärt-kärlsjukdomar någonstans i världen. Majoriteten av dödsfallen går dock att undvika. Men då behöver vi bli bättre på att ta hand om vår viktigaste muskel.

Glycocalyx  är en aktiv del av blodkärlet. Ett viktigt lager med många funktioner för att skydda kroppen

Har man studerat hur åderförfettning uppstår, så vet man att friska kolesterol-molekyler inte kan tränga in i en frisk kärlvägg.  Däremot, när för högt blodsocker under alltför lång tid oxiderat de stora fluffiga kolesterolmolekylerna till små och hårda molekyler och skadat kärlväggens skyddande ”ludd”, som kallas glycocalyx – då kan åderförfettnings-processen börja.

En skadad glycocalyx tappar sin funktion att leverera kväveoxid till kärlväggens muskelskikt varvid denna förlorar sin oerhört viktiga elasticitet. När denna elasticitet minskat och kanske t.o.m. gjort kärlväggen stel så måste hjärtat arbeta allt hårdare för att pumpa fram blod. Då får man högt blodtryck och så småningom kommer det inte fram något blod i de allra minsta blodkärlen.

Statiner räddar inte oss människor från de negativa effekterna av små oxiderade kolesterolmolekyler som fastnar i glycocalyx.
Genom att sluta äta godis, socker- och mjölmat och att dricka söta drycker så kommer den skadade glycocalyx så småningom bli frisk igen.
Alla fakta som ligger till grund för ovanstående hittas på PubMed, det offentliga medicinskvetenskapliga arkivet på newsvoice internet.  Text: Lasse Blomdahl

OBS!

Att på egen hand, utan kunskap, laborera med olika s.k. hälsopreprat
kan öka på obalanser och faktiskt vara direkt skadligt!
Rådgör alltid först med en utbildad näringsterapeut,
och/eller gör en hårmineralanalys.

Många sjukdomar uppstår på grund av att näringsintaget varit felaktig i förhållande till individens behov. Med analysresultat som grund kan man skräddarsy ett behandlings-program för varje individ. Behandlingen kan vara allt från ett litet program till en hel livsstilsförändring

Näringsmedicin innebär att man ger försvagade och överbelastade organ den specifika näring de behöver för att börja fungera normalt.
 

Med näringsmedicin kan man balansera den inre kemin och med akupunktur eller resonansbehandling kan man öka och/eller balansera energifrekvenserna i kroppen. Matöverkänsligheter är vanligt och hänger ofta ihop med andra problem. Istället för att inrikta sig på att åtgärda de olika symtomen, som ofta förekommer inom den traditionella sjukvården, söker man inom, komplementärmedicinen orsaken till oblansen (sjukdomen).

Glädjande nog har äntligen debatten om skadliga och onödiga tillsatser i maten kommit igång. Ett faktum som näringsterapeuter under årtionden påpekat och varnat för.

Med analyser, kostrådgivning och näringstillskott går det att komma tillrätta med många obalanser i kroppen

Boosta din blodcirkulation naturligt
Vår blodcirkulation är viktig. Blodcirkulationen gör att näringsämnen, syre och hormoner transporteras ut i kroppen och slaggprodukter transporteras tillbaka. Dålig cirkulation kan ge problem med erektion, kondition, minne, muskelmassa, kalla händer och fötter, yrsel, koncentrationen, trötthet och kärlkramp.

Här är sju tips för att förbättra din blodcirkulation naturligt:
1. Gingko biloba
Extrakt av bladen från ginkgoträdet innehåller ämnen som har både en blodförtunnande och kärlvidgande effekt. Detta är viktigt för blodets förmåga att passera genom de minsta blodkärlen och förgreningar ut i fingrar och tår. Ginkgo Bilobas effekt på blodcirkulationen förbättrar både näringstillförsel och syresättning, något som har en tydlig effekt på hjärnan.
2. E-vitamin
Förbättrar cirkulationen, speciellt i ben och fötter samt ökar blod- och syresättningen.
3. Ingefära, cayennepeppar och kanel
Dessa kryddor som stimulerar cirkulationen i kroppen.
4. Vitamin B3
Förbättrar cirkulationen genom att utvidga perifera blodkärl.Vitaminet finns ofta i kosttillskott för bättre hår- och nageltillväxt eftersom det ger en bättre blodcirkulation i hårbotten och huden. Får man i sig mycket kan man få en rodnad på huden som visar att det fungerar cirkulationsökande. Man brukar kalla det en ”flush” eller kapillärrusning, och innebär att kapillärerna öppnar sig vilket ger ökad syresättning. Även vitamin B5 är bra för blodcirkulationen.
5. Rödbetsjuice och l-arginin
Rödbetor är är rika på ett ämne som heter nitrat. Nitrat omvandlas till kväveoxid. Det gör att kroppen behöver mindre syre och kan använda det mer effektivt genom ett ökat blodgenomflöde. Speciellt bra vid träning för att förbättra konditionen. L’arginin är en aminosyra som är nödvändig för bildandet av kväveoxid. Många använder l’arginin mot erektionsproblem och dålig sexuell lust.
6. Träning och massage
All träning samt massage sätter igång blodcirkulationen.
7. Omega-3
Omega-3 gör att blodet blir lite tunnare och mer lättflytande. Det är bra för hjärta och kärl och ökar blodcirkulationen.KONTAKT:

Telefon: 073-687 21 50

E-mail: info@qi-niken.se

ÖPPET:

Webshop: Alla dagar & dygnet runt

 

Välkommen !

Den dubble nobelpristagaren
Linus Pauling var bland de första att inse vitaminernas och mineralernas avgörande betydelse för en god hälsa.
Pauling myntade begreppet ortomolekylär medicin, där orto betyder ”rätt” eller ”riktig” och ortomolekylär medicin innebär att man rättar till molekylära obalanser i kroppen.
Pauling riktade sig först till psykiatrin och menade att många mentala sjukdomar kunde korrigeras genom stora tillskott av specifika näringsämnen och molekyler. Detta skulle hjälpa hjärnan att uppnå sin optimala molekylära miljö

 "Varje sjukdom kan härledas till en mineralbrist"

Linus Pauling, dubbel Nobelpristagare

BLODPROPP - bara ordet är skrämmande nog. Blodet ska ju koagulera, alltså proppa sig. Det är så kroppen stoppar en pågående blödning. Alla är bekanta med sårskorpor och blåmärken - det är också en form av blodproppar. Men ibland koagulerar blod sig i andra ställen än det borde. Detta är blodpropp. När detta händer, risker du stroke, hjärtinfakt och andra allvarliga hälsoproblem
BLODPROPP - bara ordet är skrämmande nog. Blodet ska ju koagulera, alltså proppa sig. Det är så kroppen stoppar en pågående blödning. Alla är bekanta med sårskorpor och blåmärken - det är också en form av blodproppar. Men ibland koagulerar blod sig i andra ställen än det borde. Detta är blodpropp. När detta händer, risker du stroke, hjärtinfakt och andra allvarliga hälsoproblem

 Blodpropp. 
Vilka är riskfaktorerna?

En rad olika faktorer kan öka risken för att få en blodpropp i hjärtat. Vissa av dem är vi födda med, men andra kan vi faktiskt göra något åt.

  • Rökning – den absolut farligaste vanan för hjärtat.
  • Ålder – ju äldre vi blir desto mer ökar risken för blodpropp. Kvinnor drabbas särskild efter klimakteriet.
  • Ärtflighet – om någon i din familj hafe en blodpropp kan risken vara förhöjd.
  • Övervikt och fetma – är ditt midjemått över 80 centimeter har du ökad risk för blodpropp.
  • Högt kolesterol.
  • Högt blodtryck.
  • Stillasittande livsstil.
  • Bristande motion.

Med en hårmineralanalys kan du kontrollera dina mineralnivåer, metabolism, hur dina organsystem fungerar och ev. förekomst av  toxiska mineraler.