Vitaminer

​En vitamin är ett organiskt ämne som i mindre mängd utgör ett väsentligt, det vill säga livsnödvändigt, näringsämne för en levande organism.

Vitaminer kan inte syntetiseras i tillräckligt stor mängd av organismen själv utan måste tillföras via födan. Brist på någon vitamin ger upphov till specifikabristsjukdomar, se vitaminbrist. Vilka ämnen som utgör vitaminer varierar för olika organismer.
I vardagligt tal syftar begreppet vitaminer vanligen på de ämnen som utgör vitaminer för människan. Dessa är 13 till antalet och kan delas in i två kategorier, vattenlösliga och fettlösliga. Överskottet av de fettlösliga kan lagras i kroppsfettet medan de vattenlösliga försvinner med urinen.

Ett flertal organiska ämnen är nödvändiga för människokroppen och andra levande organismer. De ämnen som utgör huvuddelen av födan, makronäringsämnen, är proteiner, fetter och kolhydrater. Dessa ämnen används i stor mängd som byggnadsmaterial och energi för organismen.

Vitaminer är organiska ämnen som behövs i mindre mängd och som inte ingår i någon av dessa tre ämnesklasser. Trots att varje vitamin enbart behövs i mindre mängd så måste alla dessa vitaminer finnas i födan för att bristsjukdomar ska undvikas.
Den mängd som behövs är specifik för varje vitamin och varierar mellan organismer. Exempelvis är askorbinsyra (vitamin C) en vitamin för människan eftersom människokroppen inte kan syntetisera ämnet. De flesta andra djur kan dock syntetisera ämnet, och för dessa djur behöver askorbinsyra inte finnas i födan.

Begreppet vitamin används enbart om organiska ämnen, och således inte om de oorganiska ämnen som människokroppen och andra organismer dessutom behöver. Bland dessa finns salter och mineralämnen, till exempel järn och kalium.

Vitamin A  retinol ögon, hud, slemhinnor
Vitamin B1 tiamin ämnesomsättning, nerver
Vitamin B2 riboflavin ämnesomsättning
Vitamin B3 niacin   ämnesomsättning hud, nerver
Vitamin B5 pantotensyra ämnesomsättning
Vitamin B6 pyridoxin    pyridoxamin nerver, blod
Vitamin B7 biotin ämnesomsättning
Vitamin B9 folsyra, pteroglutaminsyra, 
folacin
blod och minne
Vitamin B12 kobalamin  blod, nerver, minne
Vitamin C askorbinsyra, askorbat bindväv, sårläkning
Vitamin D kolekalciferol, ergocalciferol skelettet
vitamin D2 ergokalciferol skelett, njurar, tunntarm
vitamin D3         kolekalciferol                                 skelett, njurar, tunntarm                     
Vitamin E Alfatokoferol cellmembran, blod
Vitamin K1 fyllokinon, blodets koagulering
vitamin K2 menakinon blodets koagulering

Varning för överdosering  t. ex.
D-vitamin: kan leda till en obalans av kalcium, och det kan leda till njurskador.
B3-vitamin (finns oftast i bantningsmedel): kan leda till akuta besvär i form av rodnad och hjärtklappning, så kallade flusher.
A-vitamin: kan leda till fosterskador.

Kolla dina värden med en en blodanalys eller en hårmineralanalys
 

KONTAKT:
Telefon: 073-6872150
e-mail: info@qi-niken.se

ÖPPET:
Webshop: Alla dagar & dygnet runt
Butik: Boka tid
Klinik: Boka tid

Välkommen !