• Kost- och Hälsorådgivning
loading...

Kost- & Hälsorådgivning

Mat är medicin

Mat har makt att hjälpa dig att känna ditt bästa.

"Du är vad du äter"


Filosofen Feuerbach sade redan på 1800-talet att "människan är vad hon äter". Detta gäller även mental hälsa, för signalsubstanser och andra neurokemiska ämnen i hjärnan härstammar från vår föda. Symptom som oro, ångest och depressioner kan bero på maten du äter. Har du symptom som ovan kan det kanske vara bra med en kostförändring. Givetvis finns generella kostråd som gäller de flesta, men varje varelse är unik och det kan vara på sin plats med individuella kostrådoch kanske även en hälsotest.

Enligt Traditionell Kinesisk Medicin  behandlar framstående läkare sjukdomar innan de uppkommer, medan en sämre läkare måste vänta tills de uppkommit.
Livsråd och kostreglering ses som den främsta behandlingen. Massage, akupunktur och örtmedicin får komma i andra hand. Där ser man kostterapi som behandling av roten, om man liknar roten vid miljön där sjukdomar och obalanser växer fram.
- Skapar man en balanserad miljö, kommer många sjukdomar an gradvis försvinna av sig själva mer eller mindre snabbt.
- Förändrar man miljö (roten) hos en patient kan ibland de akuta symptomen avhjälpas av kraftfullare behandlingar som akupunktur, örtmedicin eller skolmedicin under en period.
- Kostförändring underlättar

  • Dålig mat en grogrund för depression
  • Kosten påverkar immunförsvaret
  • Obalans i tarmfloran påverkar hela hälsan

10 nyttiga superbär – och du hittar alla i Sverige!
Acai, goji eller acerola? Att äta bär laddade med nyttigheter har blivit vardag för många.
Men visste du att våra svenska varianter räcker fullt ut för att fylla på kroppens depåer? Kolla in den här hit-listan!
 

Här är tio superbär plockade från svenska naturen!

  • Blåbär

Blåbär är rena hälsoskatten – och just nu kryllar det av dem i skogarna. Bären står på ansedda amerikanska Mayoklinikens tio-i-topplista över det mest hälsosamma man kan äta och är laddade med både C, B och E-vitamin. Bärens fibrer lindrar mot tarminflammationer, som ulcerös kolit, enligt svensk forskning. Bäst skyddar blåbärsfibrer ihop med probiotika som finns i yoghurt. De kan också motverkar hjärt-kärlsjukdomar eftersom de innehåller rikligt med nyttiga fenolföreningar som har stark antioxidativ effekt, visar finsk forskning. Antioxidanterna i blåbär kan också möjligen skydda ögat från vissa åldersförändringar och motverka demens enligt amerikanska studier.

  • Körsbär

Körsbär kan motverka diabetes, eftersom bären sänka blodsockernivåerna. Bären får sin röda färg från antocyaniner, som kan lindra smärta och motverka inflammationer. De är också en naturlig källa till kalium, som kan motverka högt blodtryck, och fibrer som gör att de mättar effektivt trots få kalorier. Dessutom är körsbär rika på B-vitaminer som B1 (tiamin), B2 (riboflavin) och B6. De är nödvändiga för att hålla igång ämnesomsättningen och göra om maten till energi åt kroppen

  • Jordgubbar

Antioxidantrika jordgubbar kan hålla din hud ung och slät, eftersom de skyddar huden mot ultraviolett strålning. De innehåller dessutom både magnesium, koppar, b-vitaminer och jod – och faktiskt mer C-vitamin än apelsiner. Äter du jordgubbar ökar också sannolikheten att du äter mindre portioner resten av dagen, enligt en spansk studie. Dessutom är de röda bären bra för hjärt- och kärlhälsan.

  • Björnbär

Björnbär är naturligt rika på antocyanin, den antioxidant som också ger bären dess mörklila färg. Antocyanin skyddar mot fria syreradikaler – framför allt solens UV-strålning och är gynnsamt för kärlhälsan. Äter du mycket av antioxidanten får du ett naturligt skydd mot blodproppar och demens. De är dessutom rika på E-vitamin, som är bra för immunförsvaret. Väljer du att göra saft eller sylt på bären finns vitaminet fortfarande kvar!

  • Lingon

Att äta lingon till en fet måltid kan vara ett klokt val. Bäret kan nämligen göra en fet måltid mindre skadlig – genom att förbättra dina blodsockervärden och sänka halterna av det skadliga kolesterolet, visar en svensk studie. Studiens resultat var så slående att forskarna själva äter lingon dagligen! Lingon har också högt innehåll av flavonoider och lignaner, som båda sägs kunna motverka cancer.

  • Nypon

Nypon är mer än bara mellanmålssoppa! I den orange färgen finns betakaroten och lykopen, antioxidanter som hämmar hudens åldrande, ökar vitalitet och stimulerar energi. Ämnet galactolipid, GOPO, som verkar antiinflammatoriskt och minskar ledvärk vid till exempel artros finns det också gott om i bären. Därför är nypon ofta huvudingrediens i preparat som ska motverka ledvärk och inflammation.

  • Hallon

Hallon är laddade med vitaminer och nyttiga näringsämnen! De är rika på nyttiga vitaminerna C, E och K –  där det sistnämnda hjälper till att stärka kroppens skelett. En amerikansk studie pekar på att hallon kan öka fettförbränningen med hela 30 procent under ett träningspass. Anledningen tros vara hallonketon, det ämne som ger bäret dess smak och doft. En näve hallon om dagen, cirka 100 gram, är nog för att öka frisättningen av fett från fettcellerna. Bären är dessutom rika på fibrer, viktiga vitaminer och antioxidanter. De innehåller också rikligt med polyfenoler, ämnen som aktivt motverkar virusangrepp, svamp och skadliga bakterier.

  • Hjortron

Det norrländska guldbäret kostar en del – men det kan vara en klok investering (om du inte plockar dem själv). Hjortron har ett högt innehåll av C-vitamin och flavonoider, som i studier visat sig hämma tillväxten hos cancerceller.

  • Vinbär

I vinbärets kärnor finn linolensyra, som kan sänka höjda blodfetter och därmed förbättra din kärlhälsa. Bären är kända för sitt höga innehåll av C-vitamin, där 100 gram svarta vinbär ger tre gånger så mycket C-vitamin som det rekommenderade dagsintaget.

  • Havtorn

De smakrika bären är goda i juice, saft och smoothies. Havtorn, vars smak påminner lite om passionsfrukt, har använts som medicinalväxt i tusentals år på grund av sina hälsosamma egenskaper. Innanför det vackra orangefärgade skalet hittar du en rad vitaminer, antioxidanter – och nyttiga fetter! Havtorn är en unik bärkälla till fettsyrorna omega 3, 6, 7 och 9. Omega 7 är viktigt för cellernas tillväxt och tarmhälsan.

Källa: Tidningen MåBra

”Maten är ett viktigt verktyg i kampen mot cancer”
Leg. dietisten Anna Ottosson

Äntligen får insikten om kostens betydelse för hälsan genomslag även inom Skolmedicinen. Detta är något som vi inom komplementär medicin hävdat sedan årtionden.

Den japanska kosten: sund asiatisk mat för viktminskning

1. En befolkning som lever längre med knappt någon övervikt
Det är sant! Statistiken bevisar att man lever längre i Japan. Hemligheten är inte bara kosten, med dess nyttiga delikatesser som teriyaki och sushi, utan även deras livsvanor. Trots att de är mycket hårt arbetande vet de hur man vilar, njuter av naturen, kopplar av och varje dag drar nytta av små men sunda vanor.
2. Vad består den japanska kosten av?
Det första steget är mycket enkelt – japaner äter alltid färskvaror och små portioner. Vad betyder det? Maträtterna kännetecknas av kvalitet och inte kvantitet. Med andra ord,
ingen raffinerad mat eller mat som tillagas i mikrovågsugn, raffinerat mjöl, fet mat… Endast färska och naturliga livsmedel.
Japaner har faktiskt ätit sjögräs och alger i sådan utsträckning under historiens gång att de numer har speciella bakterier i tarmarna som kan bryta ned algernas kolhydrater.
En annan aspekt att tänka på är hur de äter, långsamt och med glädje.
Njut av varje måltid utan brådska genom att njuta av varje rätt så mycket som möjligt.
Maten ser alltid aptitlig ut, och man gör stora ansträngningar för att presentera maten så vackert och tilltalande som möjligt.
Man äter inte bara med magen, utan också med sina ögon. Detta är viktigt.
Ett till viktigt faktum:

  • Japaner konsumerar inte mejeriprodukter.
  • De äter inte mycket bröd eller kött heller.
  • De tycker mer om ris, grönsaker och fisk.
  • Färsk fruktär också viktigt och allt i små portioner.
  • Den viktigaste måltiden på dagen för japanerna är frukost.
  • De börjar dagen med ett par olika rätter som sträcker sig från grönsaker, ris, soppor, ägg och en väsentlig dryck: grönt te.

Livsstils-/Hälsorådgivning
Hälsoarbete är en process. Det finns många faktorer som påverkar hur vi mår. Med livsstilscoaching får du tips och vägledning om hur du kan ta hand om din kropp, rätta till obalanser och förebygga sjukdom. Du får råd om hur du på bästa sätt hittar ett upplägg som passar dig och din livsstil.
Till exempel:  Behövs viktkontroll, kostförändring, rökstopp och/eller stresshantering? Vilken motionsform passar just dig? Eller har specifika problem (IBS, viktproblem, Crohn’s, Ulcerös Kolit, högt blodtryck etc.) Också för dig som har specifika mål eller bara vill få bekräftat att du är på rätt väg.

  • Vill du öka din prestation?
  • Hur kan man undvika och förbättra sjukdomar?
  • Vill du ha stabilare humör?
  • Hur blir maten vår energi?
  • Hur barn kan få koncentrations-svårigheter?
  • ADHD/DAMP av fel kost?
  • Diabetes 2 – kan det drabba dig?
  • Reumatiska sjukdomar – kost?
  • Hur påverkar socker, vitt mjöl och kaffe kroppen?
  • Hur kan man äta allt men inte alltid?
  • Hur vitaminbrist kan ge kedjereaktioner i kroppens uppbyggnad.
  • Övervikt – varför blir vi bara tyngre och tyngre trots allt fler lightprodukter?
  • Hur fungerar kroppens kemi?
  • Viktminskning - viktökning

Äter vi lite bättre - mår vi så mycket bättre!
Undvik alla fallgropar och ge din kropp de bästa förutsättningarna direkt från början. Näringsfattig mat kan vara orsak till olika sorters smärtor och krämpor som utvecklas av inflammatoriska processer - till exempel obalanser som diabetes, försurning, reumatisk värk i leder, cancer och fetma - men även migrän, stresspåslag och högt blodtryck. Slopa snabbmaten och bejaka den gamla hederliga kokkonsten.

Många sjukdomar idag är livsstilsrelaterade
Tarmfunktionen är A och O och obalans i den påverkar både kropp och hjärna.
Att undvika tillsatser i mat är ett viktigt livsstilsråd. Alla gifter och tillsatsmedel i mat utgör en risk för kroppen och speciellt för hjärna och nervsystem.

 
Effektiv viktminskning, fastare kropp, ett sundare liv och en bättre hälsa.
Kostrådgivningen vänder sig till alla som vill göra någon form av förändring eller förbättring i sin nuvarande livsstil, kvinna som man.

Din hud behöver bra näring
För att din hud skall må bra behöver den bra näring i form av vitaminer, mineraler och fettsyror.
Detta är viktigt för en frisk hud, cellfunktion och cellstruktur samt för en välmående mage och tarm.

När du vill ha kontakt!
Mitt namn är Birgitha von Barth, din hälsocoach i Uppsala.
Sedan 1998 har jag arbetat med friskvård och hjälpt många till ett hälsosammare liv.

Varmt välkommen!
e-post: info@qi-niken.se    Tel.: 073-6872150


Naturläkare: Traditionell Kinesisk Medicin, Lic. Kostrådgivare,
Cert. Funktionsmedicin, Näringsspecialist, Hälsoutvecklare, 80p Medicin, m.m.



KONTAKT:

Telefon: 073-687 21 50

E-mail: info@qi-niken.se

ÖPPET:

Webshop: Alla dagar & dygnet runt

 

Skicka ett mail eller ring om du har några frågor!

Välkommen !

Fejkmat: mat som låtsas vara något som det inte är 
I boken får du insikter som alla som handlar i en matbutik behöver.
Våra butiker fylls av mängder av osanna budskap
Det här är bara några exempel på mat som låtsas vara något som det inte är. I arbetet med Fejkmaten har jag anmält mängder av produkter för att se var gränsen går för vad företagen får göra. Slutsatsen är att gråzonerna är enorma och att vårt språk har förlorat sin betydelse i butiken. Ordet natur betyder inte att något är naturligt. Ordet grovt betyder inte att brödet är grovt. Ordet frukt använder företagen för att beskriva sirapssöta juicekoncentrat. Inte ens märkningen ”utan tillsatt socker” är fredad, för det finns ett kryphål i lagstiftningen som företagen utnyttjar.

Nyckeln till ett långt liv är att hålla insulinnivåerna låga eftersom det förhindrar kronisk inflammation.

Fettsyror och ADHD
En balanserad kost spelar en stor roll för barns utveckling, bland annat för syn, koordination, inlärning och koncentration.
Men även om vi äter fisk, nötter och grönsaker garanterar det inte att vi får i oss tillräckligt med fettsyror och att dessa intas i balans.
Studier har visat att vissa barn och även vuxna inte heller alltid kan tillgodogöra sig de nödvändiga fettsyrorna EPA, DHA och GLA via maten.
Fettsyrabrist kan leda till nedstämdhet, oro och ibland ett destruktivt beteende. Studierna är gjorda på Equazen som innehåller omega-3 och omega-6 fettsyror från fet fisk som sardiner och växten nattljus.
Källa Kurera





Hälsorådgivning på distans

  • Du skriver en mat- och livsstils dagbok som vi kan diskutera kring.

Att skriva en livsstils dagbok behöver inte vara så komplicerat -ett par minuter. Bara skriva ned när, vad och hur mycket du ätit - varje smula!

  • Du skriver också ned hur mycket och hur lång tid du sitter resp. rör på dig varje dag.

Du får tips och råd hur du kan förändra sin situation utifrån din målsättning.

  • Konsultationstiden väljer du själv. 4, 6 eller 8 veckor. Under den tiden kan du kontakta mig så ofta du vill och behöver. 
OBS! Inga frågor är för dumma för att ställas.


Du får tillgång till följande tjänster:

  • Personlig hälsocoaching med kostråd
  • 10 % på hårmineralanalys
  • 10 % på funktionsmedicinsk analys

Beställ via webshop