Paleo
 

 "Du är vad du äter"
Filosofen Feuerbach sade redan på 1800-talet att "människan är vad hon äter". Detta gäller även mental hälsa, för signalsubstanser och andra neurokemiska ämnen i hjärnan härstammar från vår föda. Symptom som oro, ångest och depressioner kan bero på maten du äter. Har du symptom som ovan kan det kanske vara bra med en kostförändring. Givetvis finns generella kostråd som gäller de flesta, men varje varelse är unik och det kan vara på sin plats med individuella kostrådoch kanske även en hälsotest.

Grundtanken bakom dagens paleokost är att maten ska vara så ren och naturlig som möjligt.
Stort fokus ligger på ursprung och kvalitet. Maten får gärna vara närproducerad och ekologisk eller KRAV-märkt. Fisken får gärna vara vildfångad och köttet ska helst komma från djur som varit gräsbetande.  

Genom att välja ekologiska och KRAV-märkta produkter får man också i sig mindre gifter och bekämpningsmedel.

Även balansen mellan de livsnödvändiga fettsyrorna omega-3 och omega-6 blir bättre. I dagens moderna kost får vi generellt i oss på tok för mycket omega-6, vilket leder till ökad inflammation i kroppen med en rad hälsonackdelar som följd.

Det här är Paleo
 • Kött, fisk, skaldjur och ägg.
 • Grönsaker, rotfrukter, bär och frukt
 • Välj hälsosamma fetter så som kokosolja, olivolja, avocadoolja och ghee (klarnat smör som finns att köpa färdigt eller gör eget.)
 • Ät måttligt med nötter och frön
 • Välj honung, kokossocker, dadlar och torkad frukt som sötningsmedel. (Vill du gå ner i vikt ska du vara väldigt sparsam med detta.)
Det här är inte Paleo
 • Spannmål och baljväxter
 • Mjölkprodukter
 • Växtoljor så som exempelvis solrosolja och majsolja
 • Socker och sötningsmedel
 • Processad mat
Positiva effekter av Paleo
 • Mer energi
 • Minskat sötsug
 • Lugnare mage
 • Kan bidra till mindre inflammationer i kroppen
 • Den som har någon form av autoimmun sjukdom kan ofta bli mycket bättre och kan bli helt eller delvis symptomfri.
 • Som en trevlig bieffekt brukar man även gå ner i vikt och tappa i fettprocent med denna typ av kost. Vår kickstart är anpassad för att du ska gå ner ordentligt i vikt och äta hälsosam mat på samma gång.

Nackdelar med Paleo?
Det är svårt om ens möjligt att hitta några nackdelar med kosten, men vad som kan vara lite svårt till en början är att vänja sig av med både spannmålsprodukter och mejerier. Man vet kanske inte riktigt vad man ska ersätta frukostmackan med, eller vad man serverar till kötttärssåsen när pasta inte längre är ett alternativ.

Individuell Kostrådgivning riktar sig till dig som vill ha en individuell kostplan utifrån dina egna behov och personliga önskemål. Rådgivningen vänder sig också till dig som vill gå ner i vikt och/eller få en handlings-plan till en hälsosammare livsstil. Kostrådgivning omfattar en genomgång av hur du äter idag. Därefter diskuteras vilka förändringar som kan göras och tips på förbättringar.
 
En kostanalys innebär att du skriver ner allt du äter under en vecka. Allt du "stoppar i munnen" bör redovisas så detaljerat som möjligt. Detta kommer i slutändan att vara underlaget till hur ditt individuella kostprogram utformas.

Rådgivning kan genomföras via träffar, telefon, SMS eller mail (se nedan). Allt från punktinsatser till längre samarbeten. Allt beroende på dina behov och önskemål. Vill ni gå tillsammans går det också bra.

När du vill ha kontakt!

Mitt namn är Birgitha von Barth, din hälsocoach i Uppsala.
Sedan 1998 har jag arbetat med friskvård och hjälpt många till ett hälsosammare liv.
Vill du också ha ett hälsosammare liv?
Stöd och råd kan du få via telefon, e-mail, SMS eller genom att helt enkelt boka en tid för ett personligt möte.

Varmt välkommen!
e-post: info@qi-niken.se    Tel.: 073-6872150

Lic. Kostrådgivare, Cert. Funktionsmedicin, Näringsspecialist, Hälsoutvecklare,
80p Medicin, Traditionell Kinesisk Medicin, m.m.KONTAKT:

Telefon: 073-687 21 50

E-mail: info@qi-niken.se

ÖPPET:

Webshop: Alla dagar & dygnet runt

Butik:  Boka tid

Kliniken: Boka tid

Skicka ett mail eller ring om du har några frågor!

Välkommen !