Kolla om du är en stressmissbrukare?

Kan du ta dig ur ditt ”stressmissbruk” kommer du att bli mer produktiv på jobbet, mentalt och fysiskt friskare,


Tips på hur du gör:

1. Stäng av
Det är svårt, men du måste koppla bort en av de största orsakerna till stress - telefonen. Bestäm dig till exempel för att inte kolla av den när du äter eller är med familjen. Att bara kolla av mailen vissa tider, och på helgen inte alls. Är det för svårt i början, börja med korta perioder om 20 minuter

 2. Sålla bland vänner
Om dina vänner ger dig skuldkänslor för att du behöver ”ta en paus” så ser de inte till ditt eget bästa. Se till att omge dig med folk som supportar dig, finns där när du stiger av ”rälsen” och kan lyssna när du behöver prata av dig.

3. Befria dig från ”måsten”
Ge den självkritiserande, skuldbeläggande rösten i ditt huvud ett namn. När den dyker upp, svara då med att ”tack, Birgitta, men just nu har jag tagit en liten paus, jag kommer tillbaka till dig senare”. Experterna har kommit fram till att vi är bättre på att hantera våra problem när vi tänker på dem i tredje person i stället för som första.  

4. Motion
Flera vetenskapliga studier visar att fysisk aktivitet motverkar stress. Samtidigt som det ger dig möjligheten att släppa lös all uppdämd aggression. Motion släpper ut en mängd endorfiner som kan ersätta de stresshormoner du har byggt upp. Varning: Spring inte utomhus om du är väldigt stressad, eftersom du kanske missa bilarna. 

5. Slappna av
Bli inte rädd, att koppla av eller meditera behöver inte vara tyst eller stilla. Det finns över 100 olika typer av meditationsövningar, allt ifrån från dans till sång till att äta eller ha sex. Och de kan vara från 30 sekunder till en timme eller längre. Hitta något som du älskar och bygg en meditativ ritual kring det.

6. Planera egentid
Sätt dig själv högst upp på din ”att göra”-lista. Och avsätt egentid. Det kan vara massage, ett träningspass på gymmet, en timme med en bok, måla, eller ta en promenad i naturen. Se bara till att, vad du än gör - gör det för din egen skull. Stressberoende kvinnor kommer annars att använda sin tid till att komma ikapp hemmasysslorna.

7. Läs på om stress
Det finns massor av böcker om stress att läsa. Till exempel ”Stress” av Rolf Ekman och Ulf Arnetz, ”Konsten att hantera stress och möta förändringar”, Bosse Angelöw, ”Smart och lat: Stressdoktorns bästa råd till alla tokstressade”, Tomas Danielsson, ”Stressa rätt! Öka din energi, hälsa och effektivitet”, Dan Hansson. Alla med goda tips och råd.

8. Avslappningsövningar
På folkhalsan.fi finns ett gäng avslappningsövningar upplagda, bara att sätta i gång och lyssna. Somnupplysningen.se har en mängd material som kan hjälpa den sömnlöse och stressade. På 1177.se finns konkreta tips om hur man ska tänka för att minska sin stress, samt avslappnings- och andningsövningar. ”Relax melodies” är en gratis app med 46 olika avslappnande ljud. Finns många fler appar.KONTAKT:
Telefon: 073-687 21 50
E-mail: info@qi-niken.se

ÖPPET:
Webshop: Alla dagar & dygnet runt
Butik: Boka tid
Om du beställer via webshop och vill hämta på kliniken.
Kliniken: Boka tid
Skicka ett mail om du har några frågor!

Välkommen !