• Näringsmedicin
loading...

 "Varje sjukdom kan härledas till en mineralbrist"

Linus Pauling, dubbel Nobelpristagare

Näringsmedicin

Näringsmedicin med näringsterapi är ett av verktygen som en näringsterapeut använder sig av. Näringsmedicin syftar till att kvarhålla eller återställa ett friskt hälsotillstånd genom ett individuellt anpassat kost- och kosttillskottsprogram.

Näringsmedicin baseras bl.a på  hur vitaminer, mineral, fytokemikalier, aminosyror, enzym, probiotika, fettsyror och antioxidanter påverkar kroppens anatomi, fysiologi, psykologi och biokemi.
Näringsmedicinen verkar för en sund livsstil och sund kosthållning. Som komplement används hälsofrämjande kurer med kosttillskott i högre och mer verksamma doser än det allmänt rekommenderade dagliga intaget, RDI.

Med hälsa menas att kroppens energier är goda och sinnet harmoniskt. I asien talar man om balans mellan yin och yang och i västvärlden om homeostas. Sjukdomssymptom är kroppens sätt att tala om att den är i obalans. Läkning sker genom att man balanserar den inre kemin och energin.

Det finns huvudsakligen fyra olika sätt som näringsterapeuter går till väga för att minska smärta genom kost och näringsförslag:

 1. Identifiera och ta bort dolda allergener. Det finns mat som folk äter varje dag som de inte är medvetna om att de ställer till problem.
 2. Ät en mer basisk mathållning, dvs en större andel växtbaserad föda. Syrabildande mat ger upphov till mer smärta.
 3. Ät födoämnen som gynna kroppens produktion av inflammationshämmande prostaglandiner.
 4. Balansera din mineralstatus

Ihållande smärta kan vara ett tecken på näringsbrist och förtidigt åldrande. Att balansera mineralstatusen med hjälp av en hårmineralanalys kan leda till att smärtan minskar i kroppen. För låga kalcium-, magnesium- och zink värden tillsammans med förhöjda kopparvärden gör att man är mer benägen att ha problem med återkommande smärta.
För låga eller förhöjda kopparvärden gynnar inflammationstillstånd och infektioner i kroppen. Många reumatiker mår därför bättre av att bära koppar armband och halsband. Man kan ta reda på man om man har för lite eller för mycket koppar genom att göra en hårmineralanalys.
Genom att undersöka och förbättra mathållning och mineralbalansen i kroppen har näringsterapeuter haft framgångar med PMS, ulcerös kolit, ryggbesvär och många andra smärt tillstånd.
Info från Peter Wilhelmsson, en av Sveriges främsta experter på vitaminer och mineraler och författare till flera böcker.

I näringsterapi ingår:

Vitaminer och mineraler gör att vi lever och fungerar. Varje process i kroppen behöver dessa livsviktiga näringsämnen. För varje ny skörd minskar de näringsämnen som finns i jorden och tas upp av grödan. De grönsaker du idag har på din tallrik innehåller inte tillnärmelsevis samma mängd näringsämnen som fanns i dina föräldrars eller deras föräldrars mat.
 

Tänk dig att du har ett "livskonto"

Att ha balans på insättningar och uttag på sitt konto brukar vara en förutsättning för hälsa. Således är det viktigt att fylla på det fysiska med näring samtidigt som du bearbetar det emotionella. God kost, vitaminer, mineraler och örter är viktiga byggstenar för att skapa och bibehålla en god hälsa.

Celler är kroppens byggstenar och näring det material de behöver för att fungera tillfredsställande. Det finns inga sanningar om näring som gäller för alla. Barn, unga, vuxna och gamla behöver näring av olika mängd och olika slag. Varje människa är unik och har sina speciella näringsbehov.

Kroppen består till stor del av ca 20 olika grundämnen. Förutom syre, kol, väte och kväve finns ett antal mineralämnen som kroppen behöver för att fungera. Mineral är ett fast oorganiskt ämne som förekommer i naturen och definieras genom sin kemiska sammansättning och kristallstruktur.

Vitaminer är livsnödvändiga organiska ämnen. Vitaminers effekt och utseende varierar, det som förenar dem är att de måste tillföras kroppen utifrån. Brist på något vitamin kan ge upphov till bristsjukdomar.

OBS!

Att på egen hand, utan kunskap, laborera med olika s.k. hälsopreprat
kan öka på obalanser och faktiskt vara direkt skadligt!
Rådgör alltid först med en utbildad näringsterapeut,
och/eller gör en hårmineralanalys.

Många sjukdomar uppstår på grund av att näringsintaget varit felaktig i förhållande till individens behov. Med analysresultat som grund kan man skräddarsy ett behandlings-program för varje individ. Behandlingen kan vara allt från ett litet program till en hel livsstilsförändring

Näringsmedicin innebär att man ger försvagade och överbelastade organ den specifika näring de behöver för att börja fungera normalt.

Med näringsmedicin kan man balansera den inre kemin och med akupunktur eller resonansbehandling kan man öka och/eller balansera energifrekvenserna i kroppen. Matöverkänsligheter är vanligt och hänger ofta ihop med andra problem. Istället för att inrikta sig på att åtgärda de olika symtomen, som ofta förekommer inom den traditionella sjukvården, söker man inom, komplementärmedicinen orsaken till oblansen (sjukdomen).

 

Glädjande nog har äntligen debatten om skadliga och onödiga tillsatser i maten kommit igång. Ett faktum som näringsterapeuter under årtionden påpekat och varnat för.

Med analyser, kostrådgivning och näringstillskott går det att komma tillrätta med många obalanser i kroppen

I flera EU-länder saknas fortfarande återvinningssystem. Tyvärr är detta stora länder som t ex Italien. I Italien köper de flesta dricksvatten i plastflaska, men det finns ingen pant på några flaskor eller burkar. Att ha hämtning av avfall, sopor, är frivilligt och jättedyrt, så många sparar in på den avgiften och kastar sina hushållssopor i diken, havet, eller i vägrenen. Skräpet far med vinden ut på åkrar och vattendrag. När bonden sedan kommer med sin traktor plöjer han/hon ner plastskräp, glas, konservburkar och allt annat som fanns i soppåsen.
Sådant som vi I Sverige anser är självklart saknas oftast i Italien. Det finns t ex inga återvinningscentraler och ingenstans att lämna målarfärg, byggmaterial, kemikalier, metall eller uttjänt elektronik. Vägarna i Italien kantas därför av gamla TV-apparater och tvättmaskiner blandat med diverse skräp.
Att det finns allt möjligt skräp i våra livsmedel är inte konstigt, tyvärr. Dessvärre finns det inte heller någon regel som säger att ekologiska odlingar ska vara fria från nedplöjt skräp eller nedsmutsat vatten. Det finns alltså mycket att göra för oss som uppskattar naturen och hälsan, både politiskt och praktiskt.

 • Varför säger inte läkare att du kan ta magnesium istället för avföringsmjukgörare (som uttorkar tarmen)?
 • Varför säger inte läkare att du bör ändra din kost när du har hjärtsvikt och matsmältningsbesvär istället för att du tar Prilosec (vilket orsakar mer halsbränna, koloncancer, benskörhet och lämnar maten jäsning i kroppen)?
 • Varför säger inte läkare att örter läker? Att MAT läker?
 • Varför lär inte läkare dig hur man sänker giftiga kemikalier i ditt hem när du har konstant huvudvärk och/eller allergier? Dofter och kemikalier orsakar giftig ansamling i våra celler och kan orsaka mer allergier och huvudvärk!

Källa Crunchy Cottageu

Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk!
Näringsämnen fungerar i samverkan – vissa mer än andra – och att korrigera en brist kommer sannolikt att påverka kroppens behov och/eller utnyttjande av andra. Så samtidigt som det är viktigt att upptäcka och korrigera näringsbrister, är det också klokt att se över hela sitt näringsintag – kost och tillskott - för att försäkra sig om att man är i balans.

Du kan lätt kontrollera dina mineralnivåer med en hårmineralanalys.

Håll dig frisk med en balanserad tarmflora

Det bästa sättet att förebygga förkylningar och infektioner är att se till att immun-försvaret är på topp. Att bakteriefloran är i balans och mage-och tarmsystemet fungera optimalt är här av en avgörande betydelse eftersom ca 80 procent av immuncellerna finns i tarmen.
Tarmen är kroppens största immunologiska organ vilket kan liknas som ett helt ekosystem – en regnskog där flera 100-tals olika sorters bakteriearter, både goda och onda lever tillsammans.
I en frisk tarm lever dessa bakterier i ett fredligt samförstånd med varandra där de alla har sin bestämda funktion. Balansen mellan dessa bakterier är oerhört viktig. Har vi för lite goda bakterier uppstår problem. Vi kan få magbesvär som förstoppning, diarré och uppsvälld mage. Dessutom påverkas immunförsvaret negativt vilket gör oss mer mottagliga för infektioner, allergier, autoimmuna sjukdomar och inflammationer.
 
En frisk och balanserad tarmflora förbättrar även aktiviteten hos de vita blodkropparna som gör vårt immunförsvar effektivare. Tarmens slemhinna är beroende av att tarmfloran är balanserad för att bli lagom genomsläpplig. En frisk slemhinna ska släppa igenom näringsämnen, men hindra tarmbakterier, slaggprodukter, svamp och osmält mat från att komma ut i blodbanan. När tarmslemhinnan är ur balans uppstår så kallad läckande tarm. Det innebär att den släpper igenom för mycket. Skadliga ämnen tar sig in i blodomloppet, vilket bidrar till hälsoproblem.

Tips om hur du kan stödja din tarmflora
Det finns mycket man kan göra för att främja tarmfloran och tillväxten av goda bakterier.
Vi kan stödja bakteriefloran genom att tillföra nyttiga bakterier med maten. Mjölksyrad mat,  fermenterade drycker och probiotiska bakterier. Att få i sig tillräckligt med fibrer är även bra då det fungerar som mat för de goda bakterierna och bidrar då till en mer komplex och varierad tarmflora.
Det är också viktigt att stimulera enzymproduktionen för en bättre matsmältning. Ät mat som är rik på enzymer och komplettera med enzymtillskott vid behov.

Ät ren och näringsrik mat, undvik hel- och halvfabrikat, socker och artificiella ingredienser. Uteslut sånt som din mage och tarm inte mår bra av. Gluten och mjölkprodukter är ofta boven bakom en dåligt fungerande mage- och tarm.
Tillaga maten från grunden. Ät mycket grönt och inkludera antiinflammatoriska örter i din kost så som tex ingefära, vitlök, gurkmeja och nypon. Undvik antibiotika så långt det bara går och konventionellt kött som kan innehålla antibiotika.
Det är även av betydelse att man tuggar maten väl och att man äter i lugn och ro. Drick mycket vatten mellan måltiderna och ät inte för sent på kvällen.

Vår mentala hälsa påverkar starkt vår mage- och tarmhälsa och vice versa. Stress är en av de vanligaste orsakerna till besvär och sjukdomar i mage och tarm. Minska på det som stressar dig, var noga med återhämtningen, sov ordentligt och omge dig av människor och en miljö som gör dig glad och stark.
En väl fungerande mage och tarm är grunden för en bra hälsa och starkt immunförsvar. Får man återkommande förkylningar, infektioner och inflammationer så bör man se över sin livsstil, näringsintag och vidta åtgärder för att stödja tarmfloran.
En bra hälsa är en färskvara som hela tiden måste ses efter och underhållas.
Källa: Alpha Plus

Därför behöver äldre tillskott
Källa Kurera: HÄLSA 22 mars, 2021

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven.
I en perfekt värld så är en näringstät, färgrik och varierad kost alltid att föredra före allt annat. Men när vi blir äldre ökar risken att drabbas av näringsbrister av olika grad. Kanske minns ni att Socialstyrelsen för fyra år sedan redovisade att det då fanns 40 000 undernärda patienter inom äldrevården och så mycket som 100 000 av de äldre riskerade att hamna där. Många reagerade självklart starkt över de äldres situation. En av dem var seniorprofessorn och geriatrikern Yngve Gustafson som inte skrädde sina ord och beskrev undernäringen som vanvård, svält och nästintill dödshjälp.

Din hud behöver bra näring


Huden är kroppens spegel: när man börjar behandla och vårda insidan, blir ofta även den yttre hälsan bättre, d.v.s. huden.
 

För att din hud skall må bra behöver den bra näring i form av vitaminer, mineraler och fettsyror.
Detta är viktigt för en frisk hud, cellfunktion och cellstruktur samt för en välmående mage och tarm.
För att huden och tarmen skall läka effektivt behövs även tillförsel av kosttillskott med goda bakterier, antitoxiner och bra fettsyror.


Du kan lätt kontrollera dina mineralnivåer med en hårmineralanalys.KONTAKT:

Telefon: 073-687 21 50

E-mail: info@qi-niken.se

ÖPPET:

Webshop: Alla dagar & dygnet runt

 

Välkommen !

Den dubble nobelpristagaren
Linus Pauling var bland de första att inse vitaminernas och mineralernas avgörande betydelse för en god hälsa.
Pauling myntade begreppet ortomolekylär medicin, där orto betyder ”rätt” eller ”riktig” och ortomolekylär medicin innebär att man rättar till molekylära obalanser i kroppen.
Pauling riktade sig först till psykiatrin och menade att många mentala sjukdomar kunde korrigeras genom stora tillskott av specifika näringsämnen och molekyler. Detta skulle hjälpa hjärnan att uppnå sin optimala molekylära miljö

Vad gör ultraprocessad mat egentligen med oss?

Följ med den brittiske läkaren Chris van Tulleken på hans resa genom matvetenskapens värld och en ultraprocessad kost för att upptäcka vad som verkligen pågår.

Livet
En kedjereaktion mellan grundämnen

KLICKA PÅ BILDEN OCH SE DEN INTRESSANTA FILMEN KLICKA PÅ BILDEN OCH SE DEN INTRESSANTA FILMEN

Det okända universum som lever på oss
och i oss.

Bakteriernas betydelse för vår hälsa.

Klicka på bilden och se filmen!

Principen med magnesiumprotokollet

är att öka halten av det intracellulärt magnesium och att generellt balansera halterna av magnesium, koppar och järn i kroppen samt att undvika stress. Om inte detta sker kan ämnesomsättningen bli för låg.

De bakomliggande orsakerna handlar om att när vi åldras minskar halterna av magnesium medan halten järn stiger. Obalansen anses kunna orsaka en rad olika sjukliga tillstånd, tex inflammationer och kroniska sjukdomar.
Det handlar även om mängden koppar. Om det saknas organiskt tillgängligt koppar kan obundet järn skada cellerna. Magnesiumprotokollet är utformat så att mängden tillgängligt koppar ökas och då minskar halten obundet järn. Konsekvensen blir att tillskottet av magnesium balanserar mineralernas inbördes relationer

Här kan du beställa dina kosttillskott från Alpha Plus https://alpha-plus.se/ref/qiniken/ rabattkoden: qiniken

Brist på magsyra
Symtom

 • Dålig matsmältning, osmält föda i avföringen
 • Uppblåst och uppsvälld efter måltid
 • Gaser i magen
 • Halsbränna
 • Håravfall, spröda naglar
 • Överkänslighet  födoämnen
 • Förlängd mättnadskänsla efter måltid
 • Ömhet, brännande känsla eller torrhet i munnen
 • Illamående vid måltid
 • Nedsatt aptit
 • Överväxt av bakterier i tunntarmen (SIBO)
 • Ökad risk för infektioner
 • Näringsbrister
Riksföreningen för Metabol Hälsa