Selen

Vi hör ofta om fördelarna med magnesium - och det finns många. Men mineraler tenderar att vara en underskattad nödvändighet för optimal hälsa. I själva verket kallas vissa mineraler ”väsentliga” för vår hälsa, och selen är en av dem.

Selen är ett grundämne som finns i jorden. Selen ingår i enzym som skyddar cellerna mot oxidation, samverkar med vitamin E och deltar i immunologiska försvarsmekanismer. 
Rekommenderat intag av selen höjdes i NNR 2012. Bakgrunden till höjningen är att det nu används ett bättre mått på att mäta selenstatus (plasma selenoprotein P). Med detta nya mått har man kunnat visa att det krävs ett högre intag för att få en bra selenstatus.
Hur får vi i oss selen?

Selen finns i nästan all mat men halterna varierar. I Sverige är marken selenfattig och vegetabilier odlade i Sverige har därför låga halter. De livsmedel som innehåller mest selen är fisk, inälvsmat, nötter/fröer, mjölk, ost och ägg. Vuxna får sig ungefär 40 till 50 mikrogram selen per dag.


Selen anses vara ett spårmineral; en som inte kräver stora doser för att göra skillnad, men ändå är det viktigt för optimal hälsa.
Selen kopplas ihop med:

 • vitamin E för att bli en ännu kraftfullare antioxidant i kroppen. Det är också viktigt för sköldkörteln och korrekt sköldkörtelfunktion.
 • Det fungerar tillsammans med C-vitamin, vilket hjälper till att skydda kroppens immunförsvar, och är en kraftfull antioxidant som hjälper till att skapa den master-antioxidanten som kallas glutation.
Låt oss ta en titt på några av de vetenskapligt beprövade sätten att detta kraftfulla mineral skyddar din hälsa.

1. Sköldkörtelhälsa
Selen arbetar med jod för att skydda och bibehålla en korrekt funktion av sköldkörtelhormonet, som styr ämnesomsättningen, inklusive fettförbränning, i kroppen.
Din kropp använder två primära typer av sköldkörtelhormon, T3 och T4. Kroppen måste omvandla T4 till den mer användbara formen av T3 för att kunna använda den.
Sköldkörteln innehåller den största mängden selen i våra kroppar och det är viktigt att sköldkörteln producerar T3. När din kropp är selen låg kan den inte omvandla T4 till T3, vilket kan leda till ett tillstånd med låg sköldkörtel eller hypotyreos. Hypotyreos kännetecknas av viktökning, energiförlust, håravfall, svullnad, dålig matsmältning och ibland anemi. Tillskott med selen kan hjälpa till att vända eller minska effekterna av hypotyroidsymtom och få sköldkörteln tillbaka till hälsosam status.

En annan funktionsstörning i sköldkörteln är resultatet av Hashimotos sjukdom, en autoimmun sjukdom där immunsystemet angriper sköldkörteln, vilket orsakar en kombination av problem inklusive hyperaktiv sköldkörtel och hypotyroid. Denna studie på 6000 personer fann att låga nivåer av selen var associerade med en ökad risk för Hashimotos sjukdom och hypotyreos.
Ökande selen kommer att sakta ner immunsystemets anti-sköldkörtelaktivitet och hjälpa det att fungera mer normalt . Selen hjälper också till med sköldkörtelsjukdom som Graves sjukdom. Dessutom visar studier att selentillskott också gynnar personer som diagnostiserats med Hashimotos sjukdom.
2. En kraftfull antioxidant
Antioxidanter är de kraftfulla föreningarna i livsmedel som bekämpar sjukdomar, hjälper oss att vara unga , skyddar vårt DNA och bekämpar fria radikaler i våra kroppar. Fria radikaler är de skadliga biprodukterna från ett normalt liv som kommer från överflödig inflammation, stress, toxiner och en dålig kost.
För mycket oxidativ stress kan leda till sjukdomar som hjärtsjukdomar, stroke, cancer, Alzheimers och tidigt åldrande. Många livsmedel innehåller höga halter av antioxidanter, men livsmedel och kosttillskott med selen fungerar bäst för att bekämpa oxidativ stress och skydda kroppen.
3. Förhindrar cancer
Även i spårmängder har selen fantastisk kraft som förhindrar och bekämpar cancer . Det finns en stark korrelation mellan nivåer av selen i blodet och risken för vissa cancerformer. Detta antas bero på att selen hjälper till med våra cellers förmåga att reparera DNA. När DNA skadas reproduceras inte normala celler ordentligt och cancerceller kan förekomma istället.
En artikel som publicerades i en framträdande cancertidskrift hävdade att "de möjliga fördelarna med selen hos människor stöds av omfattande litteratur ... som indikerar att låga, giftfria nivåer av selen kan skydda mot cancer ."
Denna genomgång av flera studier av selen visade att det att ha högre blodnivåer av selen skyddade väl mot bröst-, lung-, kolon- och prostatacancer. Antioxidanter är en av de bästa typerna av vapen att använda mot cancer , och eftersom selen är en så allvarlig antioxidant, är det självklart att det är ett extremt värdefullt verktyg för att bekämpa cancer.
De flesta studier visar dock att att äta mat med mycket selen är mer användbart för att bekämpa cancer än att bara ta ett selentillskott. Detta kan bero på att seleneffekten förstoras när den konsumeras med andra näringsämnen som bekämpar sjukdomar.
4. Hjärthälsa
En diet rik på selen kan förhindra hjärtsjukdomar , eftersom studier visar att låga selenivåer har kopplats till en ökad risk för hjärtinfarkt och stroke. I denna analys av 25 observationsstudier korrelerades ökande selenivåer med 50% med en 24% minskning av hjärtsjukdomar.
Hjärtsjukdom är förknippad med höga nivåer av inflammation som orsakar plack att byggas upp i blodkärlen som ett resultat. Selen sänker inflammation i kroppen vilket hjälper till att minska risken för plackuppbyggnad och blodproppar som kan leda till stroke och hjärtinfarkt. Selens kraftfulla antioxidantförmåga och dess förmåga att minska oxidativ skada skyddar också mot ansamling av plack i blodkärlen som bidrar till hjärtsjukdomar och stroke.
C-reaktivt protein eller CRP, är en inflammatorisk markör i kroppen som vanligtvis signalerar potentialen för hjärtsjukdom. 16 olika studier på över 400 000 personer med hjärtsjukdom visade att intag av selentillskott minskade CRP, och minskade därför också hjärtsjukdomar och stroke.
Att integrera selenrika livsmedel i din kost är ett utmärkt sätt att hålla nivåerna av oxidativ stress och inflammation till ett minimum.
https://kurera.se/selen-en-hjartraddare/

5. Förstärker immunsystemet
Våra immunsystem utför en mängd livbevarande funktioner som att bekämpa farliga bakterier, virus och svampar. Våra immunsystem bekämpar också infektioner och hjälper till att läka sår på kroppen också. När immunsystemet går fel kan det bli överaktivt och attackera kroppen. Detta blir autoimmun sjukdom, som kan manifestera sig i olika system.
Selen's antioxidantfunktioner sänker inflammation och skyddar immunsystemet genom att sänka oxidativ stress. Immunsystemet börjar sedan svara på lämpligt sätt och förbättrar immuniteten mot sjukdomar, infektioner och minskar autoimmuna uppblossningar.
En selenbrist sänker immunsvaret mot infektionsbekämpning. Patienter som bekämpar allvarligare infektioner som influensa A, tuberkulos och hepatit C kan också dra nytta av selentillskott.
6. Förbättrar astma
Astma är ett inflammatoriskt svar på allergener och andra typer av inflammatoriska medel, inklusive de i kosten och miljön. När luftrören blir inflammerade kan de samlas eller krampa och orsaka hosta, väsande andning och extrem andfåddhet. Detta kan bli ett livshotande tillstånd.
Normal medicinsk behandling av astma är kortikosteroider i form av inhalatorer för att dämpa det inflammatoriska svaret och för att lindra luftvägarna. Steroidbehandling har många obehagliga biverkningar och långvarig användning är inte bra för hälsan.
Eftersom astma är associerad med höga nivåer av oxidativ stress och inflammation, hjälper selen till att minska dessa symtom och hjälpa den astmatiska personen att andas lättare.
Denna studie visade att astmatiska patienter med högre nivåer av selen i blodet hade bättre lungfunktion än de med lägre nivåer. Patienter som fick 200 mikrogram selen om dagen kunde minska sin användning av steroider för att hjälpa till med andningen.
7. Testosteron och fertilitet
Selen har antagits öka testosteron hos män , men en studie publicerad i The Journal of Urology tittade på effekterna av selen-tillskott på testosteronnivåer hos infertila män.
Medan selen-tillskottet hade liten effekt på testosteronnivåerna, ökade det spermierörligheten och blodflödet , två viktiga komponenter för befruktningen. Selen finns i spermiernas mitokondrier och kan påverka spermiernas beteende och funktion när de rör sig genom slidan för att befrukta ett ägg.

För kvinnor är det tänkt att selen också kan bidra till att minska risken för missfall, men det behövs fortfarande mer forskning om detta.
Även om låga selenivåer orsakar fertilitetsproblem, kan för höga nivåer av selen också påverka fertiliteten, så det är viktigt att vara säker på att få rätt dos och inte överdriva det.
Hur vet du om du behöver selen?
Selen i maten kommer från jorden och livsmedelsnivåerna beror på var din mat odlas. Människor som är i stor risk inkluderar de som inte äter många färska grönsaker eller som bor i delar av Kina eller Europa där det är låga nivåer i jorden.
Människor som genomgår njurdialys eller som har allvarliga sjukdomar som HIV kan också behöva mer selen. Celiac sjukdom, en autoimmun sjukdom där kroppens immunsystem angriper den del av tunntarmen som tar upp näringsämnen är också i riskzonen för selenbrist.
Symtom inkluderar:
• Låg sköldkörtel / Hashimotos sköldkörtel
• Svagt immunförsvar
• Infertilitet
• Trötthet
• Hjärndimma
• Håravfall

Symtom på selenbrist
Selenbrist kan visa sig på olika sätt.
 • Om du är trött och har brist på energi.
 • Om du känner svaghet och smärta i musklerna.
 • Om du har ar en nedsatt immunfunktion. Låga nivåer kan resultera i ökad mottaglighet för infektioner och det kan ta längre tid att återhämta sig från sjukdomar.
 • Hudproblem som torr hud och mjäll.
 • Svaga naglar och håravfall.
 • Nedsatt sköldkörtelfunktion.
 • Minskad fertilitet hos både män och kvinnor.
Det bästa sättet att få selen är från maten du äter
Livsmedel som innehåller rikliga mängder selen inkluderar paranötter (innehåller höga halter av selen så det är bara ett fåtal), hälleflundra, gul fenfisk tonfisk, ostron, solrosfrön, shiitakesvamp, kyckling, ägg och sardiner.
Den nuvarande dagliga rekommendationen är 55 mikrogram per dag för vuxna och barn över fyra år. Gravida och ammande kvinnor behöver cirka 70 mikrogram.
Medan selen är ett viktigt mineral behöver du bara små mängder av det. Intag av selen som är för högt kan vara mycket skadligt. Ta max 200 mikrogram selen per dag.
Du kan kolla ditt selenvärde med en hårmineralanalys.

Tecken på för mycket selen inkluderar
 • håravfall eller skörhet,
 • hudskador eller utslag,
 • illamående,
 • irritabilitet och
 • problem med nervsystemet.
Var också försiktig med interaktioner med andra mediciner och kosttillskott inklusive niacin, antacida, kemoterapi, steroider, statiner och p-piller. Men dessa interaktioner har mest att göra med kompletterande selen inte från mat.

Selenbristen leder till ett försämrat immunförsvar hos individen och bättre möjlighet för viruset att överleva och föröka sig. Sveriges jordar är selenfattiga vilket är ytterligare en anledning till att komplementera med selen.
Selenbrist ökar dödligheten hos patienter som står under intensivvård.
Många virus kan stjäla selen från kroppen och på så sätt göra kroppen utarmad på selen.
Selenbrist kan leda till att virus muterar till allvarligare former.
En mild form av influensavirus kan bli mer aggressiv vid selenbrist visar studie på möss.
Selenbrist försämrar sjukdomsbilden vid infektioner med influensavirus visar studie på möss.KONTAKT:
Telefon: 073-6872150
e-mail: info@qi-niken.se

ÖPPET:
Webshop: Alla dagar & dygnet runt

Välkommen !

Här kan du beställa dina kosttillskott. Ange rabattkoden: qiniken

Interaktionen mellan selen och jod

Selen och jod är två mineraler som är av avgörande betydelse för en fungerande sköldkörtel. Betydelsen av jod har varit känt under en längre tid, medan vikten av selen endast har upptäckts och studerats sedan 1990.

För närvarande finns en hel del forskning om ett samspel mellan dessa två mineraler för sköldkörtelns funktion och det är tydligt att det finns en interaktion mellan två.
Kretinism (medfödd hypotyreos), beror inte bara på grund av jodbrist, utan också på selenbrist.
Selen spelar även andra viktiga roller i kroppen. Den viktigaste av dessa är förmodligen dess funktion som kroppens bästa antioxidant (anti-peroxidant).
Selen förhindrar lipider och fetter från att peroxideras (oxiderad), bokstavligen betyder det att den förhindrar fett från att härskna (detta kan ses på huden som "åldersfläckar" eller "leverfläckar") Selen skyddar alla cellmembran består av fetter mot peroxidation. Peroxidation av cellmembran, minskar förmågan hos membranet att medge näringsämnen att passera, inklusive mineraler och vitaminer, så selenbrist är det första steget mot att utveckla de många problem som orsakas av brist på näringsämnen.

Utan selen uppstår lätt skada på sköldkörteln och det är det viktigaste i samband med jod/selen interaktion. 
Selenbrist ökar vikten av sköldkörteln hos djur och selenbrist i kombination med en jod brist leder till en ytterligare ökning av vikten av sköld (struma högre). I afrikanska länder som Zaire, det finns områden där både jod och selen verkar mycket sparsamt i marken (dessa brister verkar löpa parallellt i de flesta områden). Därför, en stor andel av dessa människor struma och hypotyreos (hypotyreos). 
Experimentellt, försökte man rätta till selenbrist (de gav försökspersoner med både selen och jodbrist selen) och resultatet blev att karaktärerna hypotyreos försämrats. Detta var helt oväntat och vetenskapsmän utfärdade en varning att komplettera med selen (men inte jod), hos personer med både selen och jodbrist.