Zink – en kraftig humör och immunförsvarshöjare!

VAD VET DU OM ZINK?
Zink är en något bortglömd mineral men mycket viktig komponent för att immunsystemet skall fungera ordentligt. Zink har även många andra viktiga funktioner.
VAD ÄR ZINK?
Zink är en metallisk mineral, ett spårämne, som måste bindas med ett organiskt ämne för att kroppen skall ta upp det. Det är mycket svårupptagligt. Zink finns i kroppens alla celler, framför allt i skelett och muskler, men finns även i ögon och prostatan. Zink är även viktig för hår, hud och naglar. Kroppen innehåller drygt 2 gram zink. Det måste tillföras regelbundet via kosten.
Zink ingår i en mängd processer i kroppen och är viktgt för bland annat
• Insulinproduktion
• Sårläkning
• Sädesvätska och spermier
• Normal smak- och luktfunktion
• Benstomme
• Syn
• Virus
• Kopparbalans
• Skydd mot tungmetaller
• Frisk hud

Zink är faktiskt ett livsnödvändigt mineral.
Det ingår i 100-tals enzymer i kroppen som förutom immunsystemet påverkar omsättningen av proteiner, kolhydrater, fett, cellens nukleinsyror (DNA) och vissa vitaminer som till exempel A-vitamin.
Zink bidrar till att upprätthålla normal funktion av immunsystemet.

På ett enkelt sätt kan du kanske undvika förkylningarna i vinter och ha ett humör på topp!

Zink är ett kraftigt humörhöjande mineral det finns studier som visar att deprimerade personer också har lägre nivåer av zink än friska personer. Ju lägre zinknivå desto djupare depression visar studier.

HUR VET JAG OM JAG HAR BRIST?
Om man ofta blir sjuk med envisa förkylningar och infektioner kan det vara värt att kolla sina zinkvärden eller ta ett kosttillskott. Sköra naglar och sprött hår kan vara ett annat tecken. Brist hos vuxna kan visa sig genom känslig och irriterad hud, försämrad sårläkning och försämrad aptit som då hänger samman med smak- och luktsinnet.
Zinkbrist drabbar lättast de som har glutenintolerans eller annan form av tarmstörning. Zink är nämligen ett av de mineraler som tarmen har svårast att ta upp även vid normal tarmfunktion och de med sämre upptagningsfunktion löper större risk för brist.

HUR VISAR SIG ZINKBRIST? 
Det finns många olika symtom, zinkbrist stör smak/ luktsinne och aptit. Klassiskt är att man äter lite sämre och börjar salta på maten för att ”man inte tycker att den smakar något”. Vissa hudproblem som acne, dålig sårläkning, håravfall och trasiga naglar. Drar du på dig förkylningar som aldrig ger sig kan ditt dåliga immunförsvar bero på just zinkbrist.

HUR SKA DU FÅ I DIG ZINK? 
Ostron innehåller massor av zink men det äter vi inte så frekvent i Sverige. Skaldjur är en bra zink-källa  framförallt sill, musslor och krabba men även övriga skaldjur. Annars har t.ex. pumpafrön, nötkött, hårdost, lever från nötkreatur, rågmjöl och bovete ett bra zink innehåll.
 KONTAKT: 
Telefon:  073-687 21 50       
E-mail: info@qi-niken.se
Bankgiro: 225-0249

ÖPPET:
Webshop: Alla dagar & dygnet runt
Skicka ett mail om du har några frågor!
 

Välkommen !

Enligt en översikt 2018 som gjorts av 62 olika studier är brist på zink vanligt vid autoimmun sjukdom. Man vet dock inte om bristen uppstår som följd av sjukdomen eller om det bidrar till att utlösa den.
Reslutaten visar att visar att zinknivåerna hos patienter med en autoimmun sjukdom var signifikant lägre än hos kontrollgrupperna.
Zink är viktigt för immunsystemet
Zink fyller många viktiga funktioner i kroppen och är bland annat viktigt för immunsystemet. Det ingår även i enzymer i kroppen som påverkar omsättningen av proteiner och A-vitamin.
Zink är också det mineral många har störst brist på. Orsaken till zinkbrist varierar men zink är ett av de ämnen som tarmen har svårast för att absorbera, något som förvärras ytterligare vid till exempel glutenintolerans och olika tarmsjukdomar. Även fytinsyra som förekommer rikligt i fullkornslivsmedel, nötter och bönor hämmar upptaget. Zink är dock mycket värmetåligt och förstörs inte vid tillagning.