ENZYMER kroppens katalysatorer

Enzymer behövs för att vi ska kunna tillgodogöra oss näringen från kosten!

Enzymer är proteiner/äggviteämnen som sätter igång kemiska reaktioner i kroppen och fungerar därför som katalysatorer. Enzymerna behövs för nedbrytningen av maten.
​Mineralämnen, vitaminer eller hormonerkan inte vara verksamma i kroppen utan enzymer.
​Våra organ, celler och vävnader behöver enzymer för att kunna fungera fullt ut.Enzymerna är i sin tur beronde av olika näringsämnen för att kunna fungera fullt ut.
​En cell kan innehålla upp mot 1000 olika enzymer.

Enzymer förekommer också naturligt i kosten, i alla råvaror. Man kan även ta enzymtillskott vid eventuell obalans, exempelvis vid problem med matsmätningen. Naturliga produkter är då att föredra som grönsaker och frukt. Vetegräs, groddar,ananas, papaya och Aloe Vera juice innehåller också mycket naturliga enzymer. Enzymer förstörs till viss del vid tillagning av maten, därför är råkost och grönsaker så viktiga för att tillföra naturliga enzymer till vår kropp. De naturliga enzymerna kan till viss del göra det jobb som de enzymer som kroppen producerar, exempelvis hjälpa till vid matsmältningen.

Kroppens enzymtillverkningen avtar med stigande ålder. Intag av naturliga enzymer kan då vara viktig som kompensation. Enzymernas påverkan på vår kropp är långt från färdigutforskad.

Huvudgrupper av enzymer
Det finns mängder av enzymer med olika funktioner i människokroppen. Man brukar dela in enzymer i 3 huvudgrupper:

 1. Ämnesomsättningsenzymer
 2. Matsmältningsenzymer​
 3. Matenzymer

​Alla näringsämnen styrs av enzymer. Enzymer består av proteiner/äggviteämnen.
Vissa aminosyror räknas även som enzymer, exempelvis tyrosin, se proteiner. De mentala och fysiologiska funktionerna i kroppen styrs av enzymer.
Coenzymerna mineraler, vitaminer eller hormoner måste till för att enzymer ska fungera optimalt.

 • Enzymer hjälper till med att ta ur mineralerna ur födan.

Kroppen tillverkar enzymer hela tiden, och de förstörs efter de fullgjort sin uppgift.
Alla levande celler innehåller enzymer. Enzymer omvandlar proteiner från maten till aminosyror som kroppen använder sig av. Aminosyrorna hjälper till att transportera enzymerna till de olika kroppsfunktionerna.
Enzymer motverkar flera sjukdomar, bl.a. inflammationer, cancer, alzheimersm.fl.
Det finns enzymer i levern som har en avgiftande förmåga.
Kroppen kan lida av enzymbrist vilket kan leda till obalans och sjukdom i kroppen. Därför kan man ta näringstillskott även av enzymer på samma sätt som mineraler och vitaminer. Även hormoner kan tillföras kroppen vid hormonbrist.

 • I saliven: Saliv innehller enzymet amylas som bl.a. bryter ner kolhydrater till maltos.
 • I magsäcken: Pepsin är ett matsmältnngenzym som används för att bryta ner proteiner. Pepsin är beroende av att det finns tillräckligt med magsyra i magen. Magsyran kan avta med stigande ålder eller vid stress och sjukdom vilket kan påverka pepsintillverkningen.
 • I Tolvfingertarmen: bukspottskörteln tillför enzymet amylas som bryter ner kolhydrater, enzymet lipas som bryter ner fett och enzymet trypsin som bryter ner proteiner.

Obs!
vid fasta och detox så minskas användningen av matsmältningsenzymer i kroppen, istället börjar kroppen använda enzymer för att hjälpa kroppen med avgiftningen, och bortforslingen av döda celler och skapande av nya celler, se även kroppslig rening.

Notera!
Ett flertal matsmältningsenzymer anses förstöras vid 42 - 48 grader varför det finns förespråkare för att vi bör inta mer levande föda, se raw food.

Tusentals enzymer är nu kända men det finns ytterligare många processer som är beroende av enzymer. Enzymer är proteinmolekyler som antingen skapar eller bryter sönder kemiska bindningar. Vissa enzymer fungerar endast tillsammans med en vitamin eller mineral. 

Proteolytiska enzymer

 •  pankreatin
 •  pepsiner
 •  peptidaser
 •  proteas
 •  trypsin
 •  kymotrypsin
 •  bromelain
 •  papain (proteaser, äggvitespjälkande enzymer)


Proteolytiska enzymer har hittills, med beaktande av de senaste forskningsresultaten, visat sig ha fem huvudsakliga funktioner:

 1. är ett komplement till kroppens egen förmåga att smälta maten.
 2. har en antiinflammatorisk effekt.
 3. hjälper kroppen att identifiera fientlig celltillväxt.
 4. har en potentierande effekt på läkemedels-, örtmedicinsk och näringsmedicinsk behandling; effekterna om man tar antiinflammatoriska eller antibiotiska medel förstärks av enzymintag.
 5. motverkar blodsammanklumpning

När proteolytiska enzymer tas i samband med måltid kompletterar de bukspottkörtel-enzymerna och stödjer därmed matsmältningen. På tom mage har proteolytiska enzymer en antiinflammatorisk verkan enligt ett flertal vetenskapligt genomförda experiment.

Terapeutisk användning
Tillskott kan rekommenderas vid dålig matsmältning, inflammation (speciellt i samband med idrottsskador), tumörer, parasiter, diskbråck, ryggsmärta, allergiska reaktioner, blodplättsamlingar, sinusit. Det motverkar ventrombos och tromboflebit (exempelvis efter operationer, tandoperationer och vid långtidsflygresor) och åderbråck.

För låga enzymhalter leder till förruttnelse av delvis smälta proteiner, fermentering av delvis smälta kolhydrater och härskning av delvis smälta fetter. Osmält mat bildar endotoxiner i tarmen som har en sakta men säker förgiftande effekt på kroppen. Enzymproduktionen, som varierar från person till person, är begränsad. Vi kan endast producera en begränsad mängd enzymer och detta minskar med åldern. Att ta enzymtillskott stödjer enzymförrådet så det räcker längre, ger bättre stöd och verkar förebyggande mot sjukdom.

När tillskott av proteolytiska enzymer tas i samband med måltid kompletterar de bukspottkörtelenzymerna och stödjer därmed matsmältningen. På tom mage har proteolytiska enzymer en antiinflammatorisk verkan enligt ett flertal vetenskapligt genomförda undersökningar…

Vitamin B3, niacin (nikotinsyra) och niacinamid (nikotinamid)
Coenzymer niacinamidadenindinukleotid (NAD/NADH) och NAD-fosfat (NADP).
NAD är nödvändigt för reaktionerna i glykolys och citronsyracykeln under oxidativ fosforylering. 

Mangan (Mn)
Viktigt för omsättningen av glukos, fett, kolhydrater, proteiner och nukleinsyra. Individens tillväxt och utveckling via syntes av exempelvis sköldkörtel¬hormon, DNA, RNA och protein är också beroende av mangan. Aktivering av enzymer för att vitaminerna B1, B2, biotin och C-vitamin samt kolin skall kunna komma till användning i kroppen kräver mangan. 

Proteas
Proteas bryter också ned fibrin, som i sin tur gynnar inflammatoriska tillstånd. Det har använts mycket vid idrottsskador, operationer och trauma för att påskynda läkning samt motarbeta inflammationer och ärrbildning. Proteasenzymer städar även bort slaggprodukter samt motarbetar tumörbildning och proppbildning. Proteas kan förekomma i tillskott, oftast i kombination med andra proteaser eller enzymer. 

Alla föds med förmåga att producera ett visst antal enzymer under sin livstid. Vi spar på enzymförrådet när vi börjar måltiden med enzymrika sallader, frukt och råkost. Mat som däremot har varit fryst eller tillagats genom uppvärmning ökar förbrukningen och tär på enzymförrådet.

Motion hjälper till att generera enzymer. De som tränar känner till hur viktiga enzymer är för att omvandla mat till energi och för uppbyggandet av starka muskler.

KONTAKT:
Telefon: 073-6872150
e-mail: info@qi-niken.se

ÖPPET:
Webshop: Alla dagar & dygnet runt

Välkommen !

Råkost innehåller viktiga enzymer
Råkost innehåller viktiga enzymer