Vitaminer

​En vitamin är ett organiskt ämne som i mindre mängd utgör ett väsentligt, det vill säga livsnödvändigt, näringsämne för en levande organism.

Vitaminer kan inte syntetiseras i tillräckligt stor mängd av organismen själv utan måste tillföras via födan. Brist på någon vitamin ger upphov till specifikabristsjukdomar, se vitaminbrist. Vilka ämnen som utgör vitaminer varierar för olika organismer.
I vardagligt tal syftar begreppet vitaminer vanligen på de ämnen som utgör vitaminer för människan. Dessa är 13 till antalet och kan delas in i två kategorier, vattenlösliga och fettlösliga. Överskottet av de fettlösliga kan lagras i kroppsfettet medan de vattenlösliga försvinner med urinen.

Ett flertal organiska ämnen är nödvändiga för människokroppen och andra levande organismer. De ämnen som utgör huvuddelen av födan, makronäringsämnen, är proteiner, fetter och kolhydrater. Dessa ämnen används i stor mängd som byggnadsmaterial och energi för organismen.

Vitaminer är organiska ämnen som behövs i mindre mängd och som inte ingår i någon av dessa tre ämnesklasser. Trots att varje vitamin enbart behövs i mindre mängd så måste alla dessa vitaminer finnas i födan för att bristsjukdomar ska undvikas.
Den mängd som behövs är specifik för varje vitamin och varierar mellan organismer. Exempelvis är askorbinsyra (vitamin C) en vitamin för människan eftersom människokroppen inte kan syntetisera ämnet. De flesta andra djur kan dock syntetisera ämnet, och för dessa djur behöver askorbinsyra inte finnas i födan.

Begreppet vitamin används enbart om organiska ämnen, och således inte om de oorganiska ämnen som människokroppen och andra organismer dessutom behöver. Bland dessa finns salter och mineralämnen, till exempel järn och kalium.

Vitamin A  retinol ögon, hud, slemhinnor
Vitamin B1 tiamin ämnesomsättning, nerver
Vitamin B2 riboflavin ämnesomsättning
Vitamin B3 niacin   ämnesomsättning hud, nerver
Vitamin B5 pantotensyra ämnesomsättning
Vitamin B6 pyridoxin    pyridoxamin nerver, blod
Vitamin B7 biotin ämnesomsättning
Vitamin B9 folsyra, pteroglutaminsyra, 
folacin
blod och minne
Vitamin B12 kobalamin  blod, nerver, minne
Vitamin C askorbinsyra, askorbat bindväv, sårläkning
Vitamin D kolekalciferol, ergocalciferol skelettet
vitamin D2 ergokalciferol skelett, njurar, tunntarm
vitamin D3         kolekalciferol                                 skelett, njurar, tunntarm                     
Vitamin E Alfatokoferol cellmembran, blod
Vitamin K1 fyllokinon, blodets koagulering
vitamin K2 menakinon blodets koagulering

Hur kan jag få i mig vitaminer?
Många viktiga vitaminer finns i livsmedelskällor, till exempel:
ägg: A-vitamin, B-1, B-3, B-12, K, biotin, pantotensyra
avokado: vitamin E, B-3, B-6, pantotensyra
mjölk och stark mjölk: A-vitamin, B-2, B-12, D, biotin, pantotensyra
blomkål: vitamin K, C
citrusfrukter: C-vitamin, folat
nötter och frön: vitamin B-3, B-6, E, biotin
mörkgröna grönsaker som broccoli, sallad, spenat och sparris: C-vitamin, E, K, folat

Varning för överdosering.
Kolla dina värden med en en blodanalys eller en hårmineralanalys

C-vitaminbrist i samband med
mun- och tandköttsproblem

Vad kan göras för att förbättra symtomen på dålig munhälsa, som blödande tandkött och tandlossning? Inflammation i tandköttet, tandlossning och blödande tandkött är alla symptom på skörbjugg – ett tillstånd som orsakas av C-vitaminbrist .
Även om fall av (svår) skörbjugg är sällsynta idag, kan C-vitaminbrist fortfarande orsaka munhälsoproblem. 
Det är dock lätt att ta itu med problem med munnen och tandköttet som orsakas av brist på C-vitamin med kosttillskott eller helt enkelt öka ditt intag av livsmedel som innehåller mycket detta vitamin.
Eftersom din kropp inte kan skapa sitt eget C-vitamin, måste du få det från matkällor eller kosttillskott. Frukt och grönsaker som innehåller mycket C-vitamin inkluderar paprika, citrusfrukter, jordgubbar, tomater, broccoli, morötter, kiwi och ananas.
Naturligtvis kan det hjälpa att ta ett dagligt tillskott som erbjuder mellan 500-1 000 mg C-vitamin per dag, även om högre mängder förmodligen kommer att krävas för individer som har kroniska hälsoproblem och ett högre behov av C-vitamin.
För bättre munhälsovård, se till att borsta två gånger dagligen, tandtråd vid behov och använd gärna även eteriska oljor för att hålla munnen frisk och ren. Se också till att rådgöra med en kvalificerad holistisk tandläkare för alla dina munhälsoproblem.




KONTAKT:
Telefon: 073-6872150
e-mail: info@qi-niken.se

ÖPPET:
Webshop: Alla dagar & dygnet runt
 

Välkommen !

D-vitamin kallas solskens-vitamin då kroppen skapar D-vitamin när solstrålarna träffar huden. Men när solen ligger lågt eller är borta mesta tiden, som under sen hösten, vintern och tidig vår, bildas inget D-vitamin. I Kanada som ligger på samma breddgrad som Sverige anses det att 70 procent av befolkningen har D-vitaminbrist. 
D-vitamin är direkt kopplat till immunförsvaret och det är under dessa tider som influensorna sprider sig.
Brist på D-vitamin utsätter oss för ökad infektionsrisk och kan göra oss trötta och energilösa och till och med deprimerade. 
D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion
D-vitamin hjälper till med att bibehålla normal benstomme
D-vitamin hjälper till med att bibehålla normal muskelfunktion.
D-vitamin har även en roll i celldelningsprocessen
Här kan du lätt beställa hem D-vitamin:
https://alpha-plus.se/ref/qiniken/