Histamine DAO

Pris:
2 650 kr
Inkl. 25% Moms
Art.nr:
P1815095
Antal:
Detta test är utformat för att upptäcka histaminintolerans, ett tillstånd som kan orsaka irriterande allergiska reaktioner.
 
Histamin uppfyller vitala fysiologiska funktioner. Det produceras både i kroppen och absorberas från livsmedel i olika kvantiteter. Problem uppstår endast vid överdriven histaminintag eller dålig metabolism. I dessa fall leder histamin till allergiska reaktioner.
 
Histaminintolerans beror på en (tillfällig) brist eller en inhibering av enzymdiaminoxidaset (DAO). DAO är enzymet som är ansvarigt för nedbrytningen av histamin. Även om DAO finns i hela kroppen, är tarmarna den viktigaste handlingspunkten. Den enzymatiska aktiviteten hos DAO bestämmer graden av nedbrytning av histamin. 
Om en DAO-brist och / eller -inhibering föreligger kommer organismen inte snabbt att bryta ned histamin och symtomen på histaminintolerans kommer att uppstå.
 
Detta test är baserat på en radioimmunanalys (RIA) -princip. 
Bestämningen av DAO-aktiviteten uppnås genom bestämning av koncentrationen av en reaktionsprodukt. Radiomärkt putrescin används som substrat. Reaktionsprodukten är radioaktiv 1-pyrrolin, vilken överförs till ett organiskt lösningsmedel med hjälp av vätskefas-extraktion. Efter tillsats av scintillator bestäms radioaktiviteten av en beta-räknare. 
Mängden uppmätt radioaktivitet är direkt proportionell mot provets DAO-aktivitet.

Symtom och förhållanden :
  • Migrän
  • Huvudvärk
  • Yrsel
  • Magtarmkanalen
  • Mjuk avföring
  • Takykardi, arytmi
  • hypotension
  • Mensvärk
  • rinit
  • Torr näsa
  • Astma
  • depressioner
  • Hudirritation
Orsaker till intolerans : 
1) Konsumtion av livsmedel rik på histamin, såsom:
  • Fisk: t.ex. tonfisk, sardin
  • Ost: t.ex. Emmental, Gouda
  • Grönsaker: t ex surkål, spenat
  • Rökt kött: t.ex. salami
  • Alkohol: t ex rött vin, mousserande vin
  • Vinäger: t.ex. balsamvinäger
Efter konsumtionen ökar histaminkoncentrationen i blodet. Speciellt livsmedel som mognar under mycket lång tid eller som lagras under mycket lång tid, har hög histamininnehåll som kan orsaka problem beroende på DAO-aktivitet.
 
2) Förbrukning av biogena aminer och histaminfrigörare, såsom:
  • Choklad och kakao
  • Citrusfrukter
  • Nötter
  • Baljväxter
  • Vete bakterier
  • Svart och grönt te
  • tomater
  • Jordgubbar, bananer, ananas,
  • Kiwifruits, papaya, hallon, päron
Vid hög konsumtion av biogena aminer är DAO inte längre tillgänglig i tillräckliga mängder för nedbrytning av histamin. Andra livsmedel, så kallade histaminfrigörare, kan frigöra kroppens histamin och därmed negativt påverka histaminhalten i kroppen.
3) Inhibering av enzymet genom intag av:
  • Alkohol
  • Läkemedel som t.ex. acetylcystein, ambroxol, aminofyllin, amitriptylin, klorokin, clavulinsyra, isoniazid, metamizol, metoklopramid, propafenon, verapamil 
Inhiberingen av DAO-enzymet resulterar i histaminintolerans. Möjliga potenta hämmare av DAO är speciellt alkohol, men också vissa vanliga droger.
 
4) Påverkad tarmflora:
En drabbad tarmflora producerar stora mängder histamin och andra biogena aminer som leder till en ytterligare hämning av DAO.
 
5) B6-vitamin och kopparbrist:
Koppar är en central komponent i DAO. En kopparbrist resulterar i att DAO inte produceras tillräckligt. Vitamin B6 är en ko-faktor för DAO. Utan vitamin B6 kan enzymet inte bryta ned histamin.
 
6) medfödd brist på DAO:
Denna mycket sällsynta typ av histaminintolerans baseras på en medfödd enzymdefekt på grund av vilken enzymet inte produceras i tillräckliga kvantiteter.
 
Metod :
  • Radio Immuno Assay (RIA)
Test type
  • Allergies
  • Immune Function
Sample type
  • Serum
Avg processing time 10 days

Exempel svarsrapport
http://www.nordiclabs.com/ProductPDF/Histamine_SR_Sanitized_1748.pdf