457_1394539622
 • Bigården

BIGÅRDEN

loading...

 ALLT DETTA GÖR BINA!

 • Honung

Binas egen energimat. Ett unikt naturligt sötningsmedel som får sin smak av den lokala floran. Genom de enkla sockerarterna fruktsocker och druvsocker får honung ett lågt GI och blir nyttigareän socker. Honung är lugnande,energigivande, antibakteriellt och probiotiskt.

 • Bivax

Gör bina själva i vaxkörtlar på magen och användersom byggmaterial till de sexkantiga cellerna somfungerar som barnkammare och skafferi. Bivax är mycket uppskattat som läkande mjukgörare och återfuktare i hudvård och kosmetika.

 • Propolis

Hämtas från trädens knoppar som har dessa hartser som skydd mot sjukdomar. Används av bina som tätningsmaterial och husapotek. Propolis är naturligt antibiotisk och motverkar bland annat inflammationer.

 • Bibröd

Är blompollen som fermenterats med hjälp av mjölksyrabakterier som finns naturligt i binas honungsmage. En rik näringskälla med både proteiner, vitaminer och mineraler.

 • Pollen

innehåller blompollen ochlite nektar som bina kammarihop till små ”energikulor” och använder som proteinkälla tillbisamhällets invånare. Innehåller samtliga aminosyror som människan behöver och är mycket proteinrikt.

 • Bidrottninggelé

Är den exklusiva, proteinrika fodersaft som framförallt ges till bidrottningen. Som larv föds hon upp på denna gelé och växer då mycket snabbt. Används av människan som energihöjande proteintillskott.

 • Bigift

Används som sensibilitetsträning mot överkänslighet av bistick och vid behandling av reumatiska sjukdomar.

källa: Produktion Lind Lewin kommunikation, faktagranskning Lotta Fabricius Kristiansen för Svenska Bin, www.svenskabin.se

Mjölksyrabakterier i färsk honung kanske mer effektivt än antibiotika

Superfärsk honung kan döda multiresistenta bakterier och bli ett alternativ till anbitiotika. Mjölksyrabakterier i färsk honung kan döda antibiotikaresistenta bakterier.
Det är mikrobiologen Tobias Olofsson vid Lunds universitet som med sin kollega Alejandra Vasquez har funnit att nyskördad honung kan förinta antibiotikaresistenta bakterier samt läka svårläkta sår hos hästar.
Inget livsmedel innehåller så mycket mjölksyrabakterier
Det är mjölksyrabakterierna i nyfångad honung som i studier visat sig ha denna effekt.
Tobias Olofsson och hans kollega upptäckte 2005 att superfärsk honung samt binas honungsmage innehåller 13 olika mjölksyrabakterier – nio laktobaciller och fyra bifidobakterier.
– Vi hittade världens största flora av mjölksyrabakterier i binas honungsmage. Det finns inget livsmedel eller någon organism som innehåller så mycket mjölksyrabakterier. Det var helt nya arter som ingen hade hittat tidigare, säger han till Aftonbladet.
Mjölksyrabakterier i honung:
Det finns 13 olika mjölksyrabakterier - nio laktobaciller och fyra bifidobakterier - i nyskördad honung. I vild superfärsk honung finns 100 000 miljoner levande mjölksyrabakterier per gram. Det är honung med 25-30 procents vattenhalt. Mjölksyrabakterierna finns kvar i honungen i fyra till fem veckor. När vattenhalten är under 20 procent finns väldigt lite kvar och efter en månad är det totaldött. Därför finns inte mjölksyrabakterier i butikshonung.
Källa: Tobias Olofsson, forskare och mikrobiolog vid Lunds universitet.

Svårläkta sår:
• Exempelvis bensår, fotsår och trycksår. Det medför smärta och nedsatt livskvalitet.
• Drabbar vanligen äldre och sköra. Medianålder är 81. Risken ökar ju äldre man blir.
• Hos de flesta finns bakomliggande sjukdomar som diabetes, venös kärlsjukdom eller inflammatoriska sjukdomar.
• I äldre studier beräknades 0,1-0,3 av befolkningen vara drabbad.
• SBU kom med en rapportom svårläkta sår i augusti.
Källa: Aftonbladet

Superfärsk honung kan döda multiresistenta bakterier och bli ett alternativ till anbitiotika.
Mjölksyrabakterier i färsk honung kan döda antibiotikaresistenta bakterier.
Det är mikrobiologen Tobias Olofsson vid Lunds universitet som med sin kollega Alejandra Vasquez har funnit att nyskördad honung kan förinta antibiotikaresistenta bakterier samt läka svårläkta sår hos hästar. Inget livsmedel innehåller så mycket mjölksyrabakterier
Det är mjölksyrabakterierna i nyfångad honung som i studier visat sig ha denna effekt.
Tobias Olofsson och hans kollega upptäckte 2005 att superfärsk honung samt binas honungsmage innehåller 13 olika mjölksyrabakterier – nio laktobaciller och fyra bifidobakterier.
– Vi hittade världens största flora av mjölksyrabakterier i binas honungsmage. Det finns inget livsmedel eller någon organism som innehåller så mycket mjölksyrabakterier. Det var helt nya arter som ingen hade hittat tidigare, säger han till Aftonbladet.
 
Alla bakterier var döda
Efter en månad fanns dock inga spår av mjölksyrabakterierna kvar i honungen.
– Alla var döda.
Vid ett forskningsinstitut i Cardiff i Wales testades mjölksyrabakterierna från färsk honung på antibiotikaresistenta sjukdomsbakterier, som stafylokocker, från kroniska sår hos patienter.
– Alla bakterier dog. ”En smart levande antibiotika”
Mjölksyrabakterierna fungerade till och med bättre än antibiotika.
– Mjölksyrabakterierna i honungen fungerar som en slags smart levande antibiotika. De 13 mjölksyrabakterierna bildade tillsammans ett 50-tal ämnen som gör att honungen fungerade som bredspektrumantibiotika mot just de bakterier de träffar på, säger Tobias Olofsson.
I Sverige har en salva av mjölksyrabakterier och honung testats på tio hästar med kroniska bensår sedan ett till fyra år där antibiotika inte hjälpt.
– Samtliga sår läkte inom åtta dagar till tre veckor. Redan efter två till tre dagar började såren stänga sig.

Svårläkta sår
I en svensk studie har man även i provrör prövat effekten på bakterier från svårläkta sår hos 22 patienter.
– Laktobakterierna kunde ta alla vanliga sjukdomsbakterier, inklusive MRSA och VRE, säger Rut Öien, distriktsläkare och chef för Sårcentrum i Blekinge, som ska leda studien. VRE är resistenta tarmbakterier och MRSA är resistenta gula stafylokocker. Studierna har publicerats i International wound journal. ”Ett potentiellt alternativ till antibiotika”
– Om man kan använda laktobaciller i honung mot sårinfektion så man slipper antibiotika är det revolutionerande, säger Rut Öien.
Christina Lindholm är professor emerita i omvårdnadsvetenskap och en av forskarna bakom den svenska studien.
– Detta skulle kunna vara ett potentiellt alternativ till antibiotika vid kraftig bakteriebörda i svårläkta sår. De studier som hittills publicerats bäddar för en optimistisk förväntan. Men studier är ännu inte gjorda på människor, så det är viktigt att inte väcka falska förhoppningar, säger hon.

Qi-nikens Bigård
är belägen straxt utanför Uppsala och kan erbjuda egen närproducerad, kallslungad, oprocessad, lokal honung  s.k. råhonung.
Finns att köpa via webshop.

Honung har under tusentals år använts i läkekonsten mot mängder av åkommor. Än idag upptäcks nya användningsområden.

 • Honung innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter och många fler nyttiga ämnen.
 • Honung smakar mer än socker och har ett lägre GI.  
 • Honung är därför alltid ett bättre alternativ till socker.

Antioxidanter i honung
I en undersökning studerade forskarna blodet från 25 män mellan 18 och 68 år under fem veckor. Det visade sig att fyra teskedar honung blandat med vatten höjde nivåerna av antioxidanter i blodet.

Antioxidanter tros kunna förebygga allvarliga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Mängden antioxidanter i honung är emellertid inte särskilt hög och bör ses som ett komplement till en kost rik på antioxidanter från många olika livsmedel.

Vitaminer och mineraler i honung
Näringsämnena i honung varierar men all honung innehåller vitaminer och mineraler. Honung är en god källa till C-vitamin och innehåller små mängder av järn, koppar, mangan, kalcium, kalium, natrium, fosfor och magnesium.

Hostmedicin med honung
Honung används traditionellt som en lindrande behandling vid förkylning, hosta och halsont Honung är en gammal huskur mot hosta vars goda effekt många upplevt. I en studie jämfördes behandling av hosta hos barn med honung mot läkemedel respektive ingen behandling. Honung gav bäst effekt: Blanda honung med lite varmt vatten och gurgla. Honungen lindrar smärtan och kanske kan motverka infektionen.

Honung i traditionell indisk läkekonst - Ayurvedic
Honung är en vanlig ingrediens i den traditionella indiska läkekonsten, ayurvedic. Enligt denna bör honung inte upphettas före tillagningen. Detta tros göra honungen mindre nyttig och ibland rent av olämplig för kroppen.

Mer nyttigt från bin
Fler nyheter om nyttigt bin producerar: Propolis (bikitt) skyddade tävlingscyklister mot hög värme Honungsdagg innehåller fler antioxidanter än honung

Kan du använda honung istället för sirap?
Ja, om du inte är allergisk. Honung är också en naturlig antibiotika, så den är vida överlägsen också för utvärtes bruk på din kropp.
Sirap är en restprodukt från sockerindustrin. Den är visserligen billigare än honung men innehåller inga näringsämnen och har en mycket lägre proteinhalt.
Bina hjälperockså till med att pollinera blommorna, så genom att välja honung bidrar du faktiskt till världen. 

Fördelarna med honung i maten
Honung är dubbelt så sött som socker. Räkna med att 1/2 dl honung ersätter 1 dl socker. Recept som innehåller 2 dl socker kan man byta ut 1 dl av sockret mot 1/2 dl honung.
Minska ugnstemperaturen med 10-20° eftersom honung har en lägre brännpunkt än socker.
Honung tillför inte bara smak utan lyfter även fram och balanserar de övriga ingredienserna i maten.
Honung fungerar som förtjockningsmedel i såser, dressingar, marinader mm.
Honung bevarar fukten i maträtterna och förlänger hållbarheten av bakverk.

Istället för att använda decilitermått för fast honung är det lättare att väga den, se jämförelse av volym och vikt nedan. För enklare hantering kan man även smälta fast och krämig honung.

Honungens volym/vikt
1 dl honung = 140 g
1 msk honung = 20 g
1 tsk honung = 7 g
100 g honung = 0,7 dl

Ersätt socker med honung  - 1 dl socker = 1/2 dl honung 

Tips:
Ont i halsen? Ta en tesked med 50/50 pressad citron och honung, lindrar och stärker immunförsvaret.

Honung som medicin?
Forskare vid Lunds universitet har hittat 13 olika sorters nyttiga mjölksyrabakterier i vild honung. För första gången har forskargruppen nu kunnat visa att mjölksyrabakterier finns i vildhonung från många olika delar av världen. En av bakteriestammarna som hittades var till och med gemensam hos alla bin.

- Arbetet har varit väldigt krävande arbete med många inblandade, berättar Alejandra Vasquez. Vi har fått hjälp av forskare runt om i världen för att samla in honung. I Nepal fick vi också hjälp av professionella honungsjägare som gjorde tre expeditioner för att samla honung från vildbin från branta bergsklippor dit vi själva aldrig hade kunnat ta oss.

Upptäckten av mjölksyrabakterier i honung gjorde forskarna redan 2004. Sedan dess har det pågått ett arbete med att kartlägga vilka bakteriestammar som finns i vildhonung, och vilka bakteriedödande ämnen som de frigör.

Ofta är den honung som säljs i butikerna upphettad och då särskilt honung som är importerad. Modern kunskap om honung pekar på nackdelar med upphettning. Vid 40 grader börjar de bakterihämmande ämnen att förstöras och vid 70 grader har de förstörts. Enzymer förstörs också.

Det är därför alltid bäst att köpa obehandlad honung direkt från biodlaren!

Honung och modern sårvård

Vid Bonn University Children’s Clinic har man under flera år undersökt honung för sårvård hos barn med cancer och svagt immunförsvar. Erfarenheten är positiv och kroniska sår med multi-resistenta bakterier kan läkas ut på några veckor.

- På sjukhus idag möter vi bakterier som är resistenta mot nästan all nuvarande antibiotika. Det har gjort att medicinsk användning av honung återigen blivit attraktivt för behandling av sår, förklarar Dr. Arne Simon vid Bonn University Children’s Clinic. Dr. Simon arbetar vid canceravdelningen vid Bonn University Children’s Clinic. Patienterna på avdelningen hör till de som är mest känsliga för infektioner genom att cellgifterna inte bara skadar cancern utan också skadar kroppens förmåga att läka sår.

- Normalt läker en hudskada på en vecka, men för våra barn tar det ofta en månad eller längre. De barn som har leukemi har också ett försvagat immunförsvar. Om bakterier kommer in i deras blod från ett sår kan resultatet bli en dödlig blodförgiftning, berättar Dr. Simon.

Honung är bra för sår
Den honung som Bonn University Children’s Clinic använder är en särskild honung avsedd för medicinskt bruk. Skillnaden mellan denna honung och vanlig honung är kontrollerad hygien under tillverkning och utökad kvalitetskontroll.

- Död vävnad stöts bort fortare och såret läker snabbare. Vad mera är blir det mindre smärtsamt att byta kompresserna som blir lättare att ta bort utan att skada den nya huden. Även sår som konstant har vägrat att läka under många år går i vår erfarenhet att få under kontroll med honung och detta sker normalt inom några veckor, förklarar Kai Sofka som är sårspecialist vid University Children’s Clinic. Idag använder två dussin sjukhus i Tyskland honung som en del av deras behandling av sår.

Ämnen som motverkar bakterier, virus och svampar
Exakt hur honung motverkar bakterier, virus och svampar går inte att veta säkert genom att många ämnen den effekten finns i honung. Honungen är binas förråd av mat och den ska klara sig genom vintern och skulle bakterier, svampar eller andra sjukdomsalstrare föröka sig i den blir bina sjuka. Därför är honungen fylld med flera naturligt skyddande ämnen: sockerarter, antioxidanter, C-vitamin, enzymer och antiseptiskt väteperoxid.

Ett lågt pH-värde (3,2 till 4,5), d.v.s. det är surt, i honung gör det också svårt för bakterier att föröka sig. Honung är dessutom torrt.

Honung är torrt
Honung innehåller till största delen sockerarter medan halten av vatten är låg. Det vatten som finns sprängs in med sockerarterna i strukturer liknande kristaller. Syre får därför svårt att tränga in i sockret. Detta skapar en ogästvänlig miljö för bakterier och andra fientliga organismer. Såret hålls också torrt genom att honungen drar till sig fukt.

Väteperoxid dödar bakterier
Honung innehåller väteperoxid som aktiveras när den kommer i kontakt med vatten. Väteperoxid är ett kraftfullt desinfektionsmedel.

OBS! 
Barn under 1,5 år ska inte äta honung

Det finns botulismbakterier i naturen där bina hämtar sin föda, därför bör barn under 1,5 år inte äta obehandlad (rå) honung.

 

Qi-niken Hälsocenter tillverkar naturliga biprodukter
i form av bivaxljus, honung och bivaxsalva med ingredienser från den egna biodlingen. Allt är handgjort och noga utvalt med ekologiska essenser och oljor ingår i tillverkningen. Inga konstiga kemikalier eller tillsatser. 
Vare sig du ska köpa honung, bivaxsalva, eller bivaxljus från oss så kommer alla produkter från naturen och är handgjorda.


Ge bort biprodukter som middagsgåva, dopgåva, bröllopspresent, julklapp etc. 
Eller varför inte - en present till dig själv!

BIVAX- inga skadliga ämnen! Bivax har använts länge i människans historia också då det gäller ljustillverkning, gjuteri- och textilframställning, inom läkemedel och kosmetik mm.                                          Läs mer


Bivaxsalva

Bivax har genom tiderna används för hudens skönhet, egenvård djurvård och läderprodukter
Bivax är ett gammalt universalmedel som används än idag i krämer, salva och läppbalsam m.m.                  Läs mer            

 

http://www.halsa.se/kategori/naturlig-halsa/honung---en-dunderkur-for-halsan/KONTAKT:
Telefon: 073-687 21 50
E-mail: info@qi-niken.se

ÖPPET:

Webshop: Alla dagar & dygnet runt
Butik: Boka tid
Klinik: Boka tid

 

Välkommen !

ETT BI BLIR TILL
 

En dag utan honung
är en förlorad dag

Kom ihåg!

 

Honung kan användas på många sätt - inte bara i te eller som pålägg.


Honung kan användas till glaze, i sås istället för annan sötning, i desserter, i gurksallad, i hemma-gjord müsli, i smoothie, till ansiktsmasker, i bastun, i energidrinken m.m.

Bivaxljus brinner fint och doftar ljuvligt
Bhramari Devi, Indisk bi-gudinna
Bhramari Devi, Indisk bi-gudinna
Bigården Qi-niken
Bigården Qi-niken