• Akupunktur - Infertilitet


Infertilitet  
Traditionell Kinesisk Medicin och IVF


Ofrivillig barnlöshet drabbar 10-15% av alla par. Det definieras utifrån ett års försök att bli gravid utan att lyckas. Problemet ökar med åldern. Orsakerna kan vara t.ex. ägglossningsstörning, äggledarskada, spermieavvikelse eller helt oförklarliga.

Medicinsk forskning visar att akupunkturbehandling kan förbättra cirkulationen i livmoderns kärl, stärka ägglossning och gulkroppshormon. Akupunkturbehandling i samband med IVF ökar chanserna att bli gravid och minskar risken för missfall. I samband med IVF-behandlingar har man sett att upprepade behandlingar gav en förbättrad genomblödning till äggstockarna och livmodern vilket i sin tur kan tänkas påverka livmoderslemhinnans mottaglighet.
Hos män hjälper akupunktur att lösa blockeringar i bukhålan och därmed förbättra cirkulationen till könsorganen. TCM förbättrar antalet spermier, kvaliteten samt motiliteten.
Akupunktur stärker ditt immunförsvar och minskar den känslomässiga stressen. Det lindrar också biverkningar av läkemedel som används under IVF programmet. En mer avslappnad kvinna kommer att uppleva mindre eller förhindra kontraktioner i uterus, vilket förbättrar implantationsfasen.

Ungefär tre månader innan IVF proceduren startar, rekommenderas att kvinnor och män genomgår akupunktur, kost och naturläkemedelsterapi för att reglera och förbättra funktionen hos sina kroppar. 

En hårmineralanalys  visar kroppens mineraltillstånd och eventuell påverkan av giftiga ämnen som t.ex. kvicksilver, arsenik och uran. Rätt balans mellan kroppens mineraler är mycket viktigt för din hälsa och möjligheterna till att bära fram ett friskt barn.
Mineraler är näring och utbrändhet kan bero på att någon mineraldepå har tömts, ofta på grund av att kroppen har utsatts för långvarig stress.
Dess förberedelser  kommer att öka IVF framgången.

Den senast forskningen visar att TCM kan öka fertiliteten vid IVF med upp till 70 %. Enligt kinesisk medicin beror infertilitet på obalans i olika organsystem och att det finns en stark koppling mellan reproduktiva systemet, sinnet och känslorna. Det innebär att ångest och stress kan leda till menstruationsproblem och infertilitetssvårigheter. Orsakerna kan vara t.ex. ägglossningsstörning, äggledarskada, spermieavvikelse eller helt oförklarliga orsaker. 
Akupunktur vid IVF- behandlingar har fått en hel del uppmärksamhet p.g.a. dess goda effekter.
Forskning visar att man kan förbättra möjligheterna att bli gravid under en IVF-cykel upp till 65% med hjälp av akupunktur. Akupunktur kan förstås också användas vid andra typer av behandlingar för att stötta fertiliteten som t.ex. vid insemination och stimulerad ägglossning.

Akupunktur påverkar kroppen genom att:
 • Reglerar hormonerna att producera en större mängd av folliklar.
 • Förbättrar kvalitén på äggen.
 • Minskar stressnivån genom den avslappnande effekten. 
 • Ökar blodcirkulationen till livmodern och förstärker slemhinnan i livmodern.
 • Minskar biverkningarna av läkemedlen som används vid IVF-behandlingar.
 • Lugnar livmodern och minskar risken för missfall.

Behandlingsplan
Ungefär tre månader innan IVF proceduren startar, rekommenderas att kvinnor och män genomgår

 • akupunktur
 • hårmineralanalys
 • kost/kosttillskott
Detta för att reglera och förbättra funktionen hos kroppen. Förberedelserna kommer att öka IVF framgången.


Behandling sker inledningsvis genom att man gör en hårmineralanalys som identifierar obalanser och brister i näringsstatusen i kroppen.  Sedan, med hjälp av akupunktur, örter/kosttillskott och livsstilsråd  kan man stötta och stärka fertiliteten hos individen. 

Detta går behandlingen ut på oavsett om man väljer att genomgå IVF eller ej.

 • Först gör man en hårmineralanalys och mineralbalansering för att förbereda kroppen för en graviditet
 • Man genomgår akupunkturbehandling 2 ggr/vecka under 1-2 månader innan äggåterföring,
 • Rekommenderade tillskott och ört-teer skall intagas under hela behandlingsperioden.
 • Efter IVF görs behandlingar till dess man vet positivt resultat. Det hjälper livmodern att växa till en fin, tjock slemhinna så att embryot kan fastna ordentligt.

Forskning har visat att akupunktur påverkar via hormon-, nerv- och cirkulationssystemet.
Stimulans med nålar frigör kemiska transmittos-substanser. Budskapet når hjärnan via nervsystemets elektrokemiska kommunikation. Olika nivåer i centrala nervsystemet samverkar troligen i att skapa akupunkturens läkande kraft.
Det bästa resultatet brukar uppnås genom en kombination av akupunktur, örtmedicin och kosttillskott. Eventuella brister eller obalanser i mineralstatusen kan undersökas med en hårmineralanalys. Då kan man få en skräddarsydd kur. Ofta finnas behov att behandla både man och kvinna.  
Enligt TCM-teorin kan kvinnlig infertilitet bero på obalans mellan lever, njurar och mjälte. Man undersöker funktionen och var kroppens flöden kan vara blockerade.

Varje patient är unik och skall behandlas individuellt med utgångspunkt från sin specifika symtombild

Den Gule Kejsaren:
"Yin och Yang är himlens och jordens väg, väven som håller samman de tio tusen tingen, far och mor till alla transformationer, källan för begynnelse/skapelse och död - Shen Mings palats.
För att behandla sjukligt tillstånd måste man söka i YingYangs ursprung."
KONTAKT:

Telefon: 073-687 21 50

E-mail: info@qi-niken.se

ÖPPET:

Webshop: Alla dagar & dygnet runt

 

Välkommen !

Pulsavläsning
Att kartlägga sin menstruationscykel är ett billigt sätt att öka möjligheterna att bli gravid. Läs mer
doktorn.se